Par savjeta kako se obračunati sa snijegom


5 stvari koje nas je naučio ovogodišnji snijeg

Građani Hrvatske na različite se načine bore sa snijegom. Pristupi su od klasičnih do vrlo maštovitih. Donosimo nekoliko savjeta za obračun sa snijegom ili uživanje u njemu.

Zabijelio je snijeg diljem Hrvatske. Iako ga je svake godine sve manje, ipak redovno iznenadi komunalne službe. No i građani mu se sve manje raduju. Osim grudanja, sanjkanja, pravljenja snjegovića, što su prije svega dječje radosti, snijeg donosi mnoštvo problema. Kašnjenja sredstva javnog prijevoza, neočišćena cesta kojom je otežano prometovati automobilima i ozljede prilikom posklizavanja, koje su prošle godine izazvale opći bunt protiv gradskih otaca.

Mogu proći i vile i motike

Nije da su gradske službe osobito ažurne, ali građani mogu kao i vlasnici stambenih i poslovnih objekata dati svoj doprinos borbi protiv snijega. Naime u mnogobrojnim reportažama o obračunu sa snijegom vidjeli smo različite ‘građanske inicjative’, poput čišćenja snijega vilama, metlama i motikama.

Napomenuli bismo da ta oruđa nisu dovoljno jak neprijatelj snijegu, pa bi ipak valjalo imati lopatu, običnu ili posebnu za snijeg, uz to pijuk za razbijanje leda. Cijene lopata za snijeg kreću se u rasponu od 50 do 150 kuna, a korist je višestruka. Lijek protiv leda je i sol, koja djeluje do -7 Celzijevih stupnjeva, ili sipina. Građanima bismo također savjetovali izbjegavanje romantičnih šetnji uz rubove kuća ili zgrada, zbog ledenica na krovovima koje bi mogle pokvariti ugođaj i pretvoriti ga u tragediju.

Glatke cipele i klizanje po poledici

Prolazak ispod drveća, nije toliko opasan, ali oni čangrizavi neka ga izbjegavaju, jer bi ih snijeg mogao potpuno zasuti u kombinaciji s vjetrom. Vozači su obvezni očistiti snijeg s vozila prilikom uključenja u promet i dakako koristiti zimsku opremu. Oni koji to neće moći zbog hladnoće i sličnoga, neka se nadaju smanjenom angažmanu policije, zbog smanjenog broja vozila u prometu.

Za čišćenje snijega s krovova pametno je angažirati stručne službe, a pošto će one vjerojatno imati mnoštvo drugih zadataka, mogli biste pokušati s molitvom, ne želite li se upuštati u kaskaderstvo. Ako izlazite obuću prilagodite svojim nakanama. Želite li uživati u zimskim radostima, poželjno je obuti klizaljke ili cipele s glatkim đonom, dok oni, koji se ni pod koju cijenu ne žele smočiti, obuju cipele s hrapavim ili gumenim đonom.

Odgovori