[VIDEO] Objašnjenje zašto neki ljudi imaju rupice na obrazima

Rupice na obrazima često se smatraju privilegijom i jedan su od znakova ljepote. Estetska je kirurgija napredovala do te mjere da obraze na ovaj način možete ukrasiti i operacijom. No jeste li se ikada zapitali zašto neke osobe imaju rupice na obrazima, a neke ne? Vjerovali ili ne, zapravo se radi o mišićnoj deformaciji.

Screenshot: YouTube

Objašnjenje čemu služi rupica koju ima svaki iPhone

Iako se smatraju znakom ljepote, ispostavlja se da su rupice na obrazima zapravo defekt mišića lica. Radi se o genetski nasljednoj abnormalnosti koju ima jedna petina svjetske populacije.

Prema znanstvenom istraživanju iz 1998. godine, rupice na obrazima nastaju zbog varijacija u strukturi velikog jagodičnog mišića. Mišić je ‘privezan’ uz obraz, a vlaknasti spoj uzrokuje dublju rupicu kada se osoba nasmije i mišić je zgrčen.
Kako se radi o dominantnom svojstvu, 25 do 50 posto je šanse da će dijete imati rupice na obrazima ako ih ima samo jedan roditelj, a 50 do 100 posto je šanse ako rupice na obrazima imaju oba roditelja.

Iako je danas najčešći način postizanja efekta rupica na obrazima uglavnom kirurški zahvat, zanimljivo je kako su žene u srednjem vijeku nosile noćne kalup-maske za ostavljanje udubljenja na odgovarajućim pozicijama lica.

Odgovori