Pretraga

Kratki vodič do uspjeha: Kako dobro napisati životopis?

A- A+

CV ili životopis strukturirani je opis pojedinca i njegovog znanja, iskustva, obrazovanja i vještina složen nekim vremenskim slijedom. To je sastavni dio svakog natječaja, za posao ili nešto drugo, a iako se čini jednostavnim za napisati, ljudi i dalje čine greške. Kako bismo vas spasili od toga, potražili smo pomoć stručnjaka te vam donosimo vodič za pisanje životopisa.

Traženje posla može se činiti kao mukotrpan proces jer uključuje konstantno traženje otvorenih natječaja, istraživanje odgovarajućih pozicija, pisanje životopisa i motivacijskog pisma. Kako biste si olakšali ovaj period života, možete se prijaviti na program Coca-Colina podrška mladima gdje ćete se inspirirati i dobiti sve najvažnije savjete i informacije za što kvalitetnije predstavljanje potencijalnim poslodavcima.

Dio radionice posvećen je i pisanju životopisa, budući da je to sastavni dio svake prijave za posao. Razgovarali smo s Anđelom Šimunac iz Grupe Selectio, koja je ujedno i jedna od predavačica na ovoj edukaciji, da nam da nekoliko savjeta za pisanje što boljeg životopisa.

Što životopis treba sadržavati?

Na Internetu je moguće pronaći različite predloške koje možete iskoristiti za pisanje vlastitog životopisa. Ipak, bitno je da u životopisu obavezno navedete sljedeće stavke:

  1. Osobni podaci

U ovom dijelu napišete svoje ime i prezime te svoj kontakt (broj mobitela, e-mail).

  1. Obrazovanje

Ovdje navodite podatke o svojem formalnom obrazovanju. Koju srednju školu ste završili i kada, koji fakultet ste završili, ali i ako ste imali priliku pohađati neke tečajeve ili seminare koji su vam donijeli neka znanja i vještine.

  1. Radno iskustvo

Tu navedite radno iskustvo koje ste do sada stekli. Ako ste radili kao srednjoškolac ili student, ako ste volontirali te ako ste odradili stručnu praksu i stažiranje.

  1. Strani jezici i računalne vještine

    Izdvojeni članak

    Soft skills: Što je to i kako poraditi na ovim prijeko potrebnim vještinama?

U ovom dijelu napišite ako imate neke certifikate o položenim tečajevima stranih jezika ili računalnih vještina, ali i naglasite koje jezike i kako govorite te čime se sve znate koristiti na računalu (npr. MS Office, Photoshop, C++ programski jezik).

  1. Hobiji i interesi

Ovdje navedite kojim aktivnostima se bavite u slobodno vrijeme, bile to sportske, glazbene ili neke druge aktivnosti. Ovo je bitno zato što se upravo time ističete od drugih prijavljenih kandidata.

  1. Postignuća

Ako ste sudjelovali u nekim natjecanjima, studijima slučaja ili ste dobili dekanovu nagradu te stipendiju za izvrsnost, to sve navodite u ovom dijelu. Postignuća pokazuju koliko ste uspješni bili do sada te se na taj način razlikujete od svoje konkurencije.

Smijem li napisati životopis u Europassu?

Anđela nam je rekla kako je životopis napisan u Europassu dobar, ali da ipak ima neke nedostatke. Najveća mana je što sadrži previše informacija te može ‘zagušiti’ onoga tko čita. Poslodavac potroši otprilike pet do sekundi čitajući životopisa, tako da se preporučuje da ono bude napisano na maksimalno dvije stranice! Sve više od toga je previše i male su vjerojatnosti da će poslodavac pročitati baš sve.

Isto tako, budući da se u životopisu samo pišu osnovni podaci, trebalo bi pisati u kraćim rečenicama ili natuknicama. Treba izbjegavati pisati CV kao sastavak jer ga to čini nepreglednim. Uostalom, možete iskoristiti motivacijsko pismo da se predstavite u dužim rečenicama i drugačijoj formi.

Anđela nam je savjetovala da dobro proučimo što poslodavac traži od budućih zaposlenika pa da tome prilagodimo i naš životopis. Na primjer, ako se od kandidata traži da znaju njemački jezik, tada tu informaciju u našem životopisu možemo boldati.

Ako želiš znati više…

Na radionicama programa Coca-Colina podrška mladima obrađuju se teme poput razgovora za posao, pisanje CV-a i motivacijskog pisma, razvijaju se komunikacijske i druge soft vještine. Radionice se održavaju kroz cijelu godinu u 17 hrvatskih gradova, traju dva dana, a svi sudionici dobivaju potvrdu o završenoj edukaciji te ulaze u bazu podataka Grupe Selectio.

Atmosfera na radionici vrlo je opuštena i ugodna, a sama radionica je dosta interaktivna i potičemo polaznike da budu aktivni, da se uključuju u diskusije i postavljaju razna pitanja. Radionica je vrlo sadržajno ispunjena tako da unutar dva dana vam možemo prenijeti naše znanje i iskustvo koje imamo, otkrila nam je Anđela.

Datume sljedećih radionica možete provjeriti ovdje. Iskoristite ovu priliku i prijavite se!

Ako vas zanima kako se piše motivacijski video, pogledajte video ovdje.

Ako želite saznati kako kvalitetno obaviti razgovor za posao, pogledajte video ovdje.

____________________________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native tima portala srednja.hr i Coca-Cola HBC