Doznajte koji su najbolji novinarski radovi s područja obrazovanja u 2016.

Udruga Pragma i četvrtu je godinu zaredom dodijelila svoju godišnju nagradu najboljim novinarskim radovima koji promiču vrijednosti obrazovanja. Nagrada je dodijeljena u tri kategorije: za najbolji tiskani/online, radijski i televizijski prilog.

U odabiru ovogodišnjih najboljih radova za ‘Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja’ svoj glas dao je zahtjevan žiri u sastavu od 948 učenika, 425 roditelja i 142 stručnjaka, što nastavnika, što stručnih suradnika i odgajatelja. Djeca su radove čitala, slušala i gledala pod nastavom, satovima razrednog odjela, na Vijeću učenika, roditeljskim sastancima i slično, a prilikom odluke o najboljima, najviše se vodilo računa o tome koliko je rad bio poučan, te kakve sve osjećaje budi prilikom čitanja, odnosno gledanja i slušanja. Dio sudionika u evaluaciji učenicima je čak objasnio i načela objektivnog izvještavanja, kako bi se njima koristili prilikom svoje ocjene.

[LiDraNo '17] Mlade novinarske nade: smeta ih nepravda i senzacionalizam u medijima

U kategoriji najboljih tiskanih/online priloga dvije su nagrade osvojili novinari 24sata. Rozeta Bogeljić nagradu je osvojila svojim tekstom ‘Imaju veliko srce: Učenicima iz Afrike kupujemo udžbenike’, a novinarka je prilikom preuzimanja nagrade istaknula vrijednost suradnje škole, roditelja i učenika u humanitarnom djelu kao što je bila akcija prikupljanja sredstava za učenike iz Afrike gdje cijena kompleta udžbenika za jednu školsku godinu iznosi oko 95 kuna, dok se ukupni trošak školovanja jednog učenika kreće oko 250 kuna godišnje. 

Njen kolega Mak Jovanović s radom ‘Znakovni jezik je zabavan i fora, trebali bi ga učiti u školi’, osvojio je nagradu u toj istoj kategoriji. 

Najboljim radijskim radom proglašen je Projekt ‘Građanin’, novinarke Hrvatskog radija, Višnje Biti, a u kategoriji za najbolji televizijski prilog pobijedila je Josipa Ćirić s NovaTV i prilogom ‘Kosa ljubavi’. 

– Kosa ljubavi je posebna priča koja je inspirirala cijelu zemlju. Činjenica da su učenici odabrali baš nju pokazuje da znaju da je važno činiti dobro. Vjerujem da i među njima ima onih koji su poklonili svoju kosu kako bi se njihovi vršnjaci, koji se bore s teškim bolestima, osjećali bolje. Drago mi je da je baš ova reportaža nagrađena jer, osim što je postala dio mene, pokrenula je lavinu dobročiniteljstva. Zato nagrada ide svima koji su sudjelovali u akciji i dali dio sebe za osmijeh drugoga, kazala je na događaju dodjele Josipa Ćirić.

Odgovori