Hrvatska gimnazijalka među najboljim mladim znanstvenicima u svijetu

U Rumunjskoj se ove godine od 16. – 22. travnja održalo međunarodno natjecanje mladih znanstvenika – International Conference of Young Scientist (ICYS). Na natjecanju je sudjelovalo čak šest predstavnika Hrvatske, a svi naši mladi znanstvenici osvojili su nagrade.

Lora Pevec/privatna fotografija

Još 1993. organizirano je prvo natjecanje International Conference of Young Scientist za mlade znanstvenike srednjoškolce od 14 – 18 godina. Cilj organizatora bio je upoznati srednjoškolce s metodama znanstvenog istraživanja, što uključuje razne faze istraživačkog rada od definiranja istraživačkog pitanja do sumiranja rezultata u zaključak.

Hrvatska na ovom natjecanju sudjeluje od 2006.
Ove godine sudjelovali su srednjoškolci iz 20 zemalja s preko 100 radova u ukupno šest kategorija natjecanja. Naši su školarci odabrani na temelju uspjeha na državnim natjecanjima iz biologije i fizike, a biralo ih je Hrvatsko biološko društvo.

Sanjin Marion: Nema jamstva MZOS-a da se financiranje mladih znanstvenika neće smanjiti

Svi naši predstavnici osvojili su medalje

U kategoriji Phisycs natjecali su se Juraj Barlek i Filip Bacinger, učenici 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca. Oni su osvojili brončanu medalju. U kategoriji Environmental Sciences brončane su medalje osvojili učenici 4. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije Zagreb, Nikola Novosel i Matea Pavičić. Njima je odličan plasman na ovom natjecanju osigurao izravan upis na fakultete.

Najbolji rezultat iz hrvatskog tima ostvarila je naša najmlađa natjecateljica, Lora Pevec, učenica 2. razreda zagrebačke V. gimnazije. Lori je njeno istraživanje osiguralo srebrnu medalju te specijalnu nagradu za poster i nagradu sponzora.

– Tema mog projekta za ICYS je bila Utjecaj temperature na brzinu rasta kućnog šturka (Acheta domesticus), a natjecala sam se u kategoriji Life science, kaže nam Lora.

Ona je istraživanjem došla do zaključka kako kućni šturak pod višim temperaturama raste mnogo brže nego pod prosječnom sobnom temperaturom, ali i kako je očekivani životni vijek šturaka koji brže rastu mnogo kraći od onih koji rastu sporije, pod nižom temperaturom.

Hrvatska sveučilišta zapošljavaju 1350 mladih znanstvenika

Natjecanje nezaboravno iskustvo i prilika za pokazati svoje znanje

Kao i svi ostali kandidati, Lora je odabrana za ovo natjecanje temeljem uspjeha na prethodnim natjecanjima s istim projektom.

– S ovim sam istraživanjem prošle godine osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz biologije, zbog čega sam uostalom i bila predložena za ICYS, kaže Lora te dodaje kako ju je kroz projekt usmjeravala njena mentorica profesorica Romana Halapir Franković.

Otkriva nam i kako su dojmovi s natjecanja vrlo pozitivni te kako je ovo natjecanje iskustvo koje će dugo pamtiti.

– Ovo natjecanje je bilo jedno nezaboravno iskustvo, što zbog puno novih ljudi i njihovih kultura koje sam imala priliku upoznati, što zbog nevjerojatne prilike da samoj sebi, ali i drugima pokažem za što sam sposobna, rekla nam je Lora.

A što se tiče planova vezanih uz daljnje obrazovanje, još uvijek nije sigurna što će upisati po završetku srednje škole.

– Imam još dvije godine za razmišljanje pa ih planiram iskoristiti za donošenje odluke. U svakom slučaju voljela bih studirati nešto vezano za biologiju, životinje ili, još preciznije, kukce, rekla nam je ova mlada znanstvenica, za koju ne sumnjamo da ju čeka svijetla budućnost u svijetu znanosti.

Hrvatski predstavnici na ICYS 2016./privatna fotografija

Odgovori