Zatvorenice požeške kaznionice i studentice dizajna u jedinstvenom projektu

Udruga Roda prošle je godine pokrenula hvalevrijedan projekt ma#me koji radi na osnaživanju zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada. Prijedlog projekta ‘Rešetke nisu prepreke’ nagrađen je kao najbolja društvena inovacija, a ideja je bila da zatvorenice majke i studenti dizajna zajedno osmisle proizvode namjenjene trudnicama, dojiljama i maloj djeci. Zamišljeno je da se predmeti izrađuju u Kaznionici u Požegi, a dobit bi
išla u poseban fond za financiranje putovanja djece u posjet majkama

U 2012. godini 18 000 djece imalo je jednog ili oba roditelja u zatvoru, a njihovo odsustvo, poglavito majki, dovodi do raskola u obitelji. Većina djece izolirana su od jedine ženske kaznionice u Hrvatskoj i udruga Roda nastoji osmisliti plan trajnog sufinanciranja troškova putovanja.

Društveno poduzetništvo kao pomoć obiteljima

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a iako će se troškovi putovanja djecu u posjet majkama financirati do kraja 2015., udruga Roditelji u akciji trudi se pronaći trajno rješenje problema.

– Mislimo da se razvojem gospodarskih djelatnosti u toj kaznionici i kroz društveno poduzetništvo može pomoći ovim obiteljima. Uvjereni smo da bi građani kupovali proizvode izrađene u zatvorima, a to je potvrdilo i istraživanje IPSOS Pulsa provedeno u prosincu, 2014.godine, rekla je Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roda.

Pomoćnik ministra Miljenića tvrdi 'Odrasli zatvorenici ne djeluju negativno na maloljetnike'

Održana radionica u Požegi

Kako bi proizvodi bili atraktivni i kako bi ih ljudi kupovali zato što su im korisni, a ne iz samilosti, udruga se obratila studentima dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

Nedavno je u Požegi održana radionica u kojoj su zatvorenice zajedno sa studenticama osmislile osam proizvoda koje do kraja godine planiraju plasirati na tržište. Do tada će udruga s Ministarstvom pravosuđa dogovoriti pravni okvir suradnje i pokušati pronaći sredstva za kupovinu materijala te edukaciju zatvorenica i osoblja.

– Sudjelovanje na radionici bilo mi je jedinstveno iskustvo budući da do sada nikad nisam sudjelovala u nekoj radionici zatvorenoga tipa. Isti osjećaj koji me nagnao da se prijavim na radionicu vodio me kroz cijeli njezin tijek, a to je povezanost sa ženama koje se nalaze u zatvoru, a imaju malu djecu, budući da sam i sama majka. Ponosna sam na svojih 11 kolegica koje su, iako nisu iskusile čari roditeljstva, bile iznimno senzibilizirane za ovaj projekt, komentirala je studentica dizajna Iva Udovičić.

Odgovori