Pretraga

Dvije crte plavo je predstava koju bi trebali pogledati svi srednjoškolci, a evo i zašto

A- A+

Dvije crte plavo predstava je koja govori o maloljetničkoj trudnoći, a pretpremijera se održava danas, 26. rujna u 19 sati u zagrebačkom Teatru Exit. Prošle godine u Hrvatskoj su 987 tinejđerice postale majke, a 157 ih se odlučilo za prekid trudnoće. Ovom predstavom cilj je podizanje svijesti o odgovornom spolnom ponašanju pa će nakon svake izvedbe predstave, upravo o toj temi, s publikom razgovarati psihologinja.

Screenshot YouTube

Prema posljednjim podacima, prosječna dob u kojoj djevojčice u Hrvatskoj stupaju u spolne odnose je 17 godina, a dječaci to čine sa 16 godina. Prošle godine 987 tinejđerice postale su majke, a 157 ih se odlučilo prekinuti trudnoći, a važan je podatak da više od 90 posto svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Važne poruke i savjeti o spolnom zdravlju koje bi svi trebali čuti!

Baš zato, predstava Dvije crte plavo nastala je da bi se podigla svijest mladih o važnosti i nužnosti odgovornog spolnog ponašanja u prevenciji maloljetničkih trudnoća. Danas, 26. rujna, održava se pretpremijera u Teatru Exit s početkom u 19 sati. Predstava je namijenjena učenicima završnih razreda osnovne škole i srednjoškolcima, roditeljima i odgajateljima te odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Priča prati tinejđericu Vitu koja saznaje da je trudna i nalazi se pred važnom odlukom koja će joj zauvijek promijeniti život. Vitu igra mlada glumica Sara Moser koja u svojem emotivnom nastupu snažno prikazuje niz strahova s kojima se suočavaju mladi koji se nađu u sličnoj situaciji.

Da bi se cilj podizanja svijesti mladih što bolje ostvario, nakon svake će se izvedbe održati i razgovor s gledateljima na temu odgovornog spolnog ponašanja i iskustava iz vlastitog života ili okoline. Razgovor će voditi psihologinje Silvija Stanić i Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“ iza kojih je dugogodišnje iskustvo rada na prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih te pružanja pomoći maloljetnim i mladim roditeljima.

 

 

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak po motivima iz istoimenog romana autorice Rosie Kugli. Partneri su projekta Udruga roditelja „Korak po korak“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade te Lelo Hex, a sufinanciraju ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba i Grad Sisak. Režiju i dramaturgiju potpisuje Frana Marija Vranković, glume Sara Moser i Svetlana Patafta, autor je glazbe Lazar Novkov, dok je kostime izradila Anamarija Filipović Srhoj.