Pretraga

Iz ljubavi prema Harry Potteru, splitski maturant napisao roman: ‘Imam velike planove, samo mi netko treba dati šansu’

A- A+

Poznata je ona predrasuda da ekipi u tehničkoj školi književnost baš i ne leži. Pravi dokaz da je to samo jedna u nizu neopravdanih generalizacija jest maturant Mate Sunara, inače učenik Obrtne tehničke škole u Splitu. Mate je, pazite ovo, nedavno napisao pravi pravcati znanstveno-fantastični roman. A svoju struku i pisanje voli podjednako.

Mate Sunara; privatna fotografija

Kad završi srednju školu, Mate Sunara bit će tehničar za elektroničke strojeve s primijenjenim računalstvom. Sada je maturant, naizgled kao i svaki drugi. No, zapravo nije nimalo običan jer je baš nedavno dovršio svoj prvi znanstveno-fantastični roman, ‘Magija obitelji Clover: Snaga narukvice’.

– Ukratko, u knjizi je riječ o dva brata koji na slučajan način saznaju da su čarobnjaci. Preko svoje bake upoznaju se sa sakrivenim svijetom u kojemu su samo čarobnjaci te sa svijetom Magije. Ondje doznaju i za zločestog čarobnjaka kojemu će se kasnije suprotstaviti. Zašto bih knjigu preporučio čitateljima? Ako itko u SF-u voli avanturističke dijelove, ljubavne dijelove, i da nije uvijek sve savršeno i kakvim se čini, ovo je knjiga za njega, kaže nam Mate i dodaje kako knjiga nije namijenjena samo djeci nego svim uzrastima.

Pisanje i struku voli podjednako

Izdvojeni članak

Da nije bilo tragične avionske nesreće, književnik s popisa lektire danas bi slavio 91. rođendan

Kao ‘klinac’ se, priznaje, više zanimao za filmove nego za knjige. Pogađate, najdraži su mu bili znanstveno-fantastični, a veliki je obožavatelj i filmova i knjiga o Harry Potteru. Uzor mu je, dakako, čuvena J.K. Rowling.

Kaže Mate, kada mu je prvi puta palo napamet da bi sam mogao napisati roman, bilo je to iz želje da stvori nešto svoje u čemu bi se svi pronašli i u čemu bi uživali.

– Mislim da nisam pogriješio ni školu ni struku jer koliko volim pisanje i taj zamišljeni svijet toliko volim i svoje zanimanje, priznaje.

U lekturi knjige uvelike mu je pomogla sestra Emanuela, a zahvaljujući Matinoj razrednici i profesorici Hrvatskog jezika, Elviri Eterović, održano je predstavljanje u školi. Razrednici je do neba zahvalan na potpori i trudu kojeg je uložila. S druge strane, prijatelji mu, otkriva Mate, nisu vjerovali da piše sve dok nisu vidjeli knjigu.

– Svi su većinom bili zbunjeni i nisu znali šalim li se ili sam ozbiljan. Nitko nije očekivao od mene da ću pisati knjigu. Kasnije su ostali oduševljeni i sada su puni potpore, kaže Mate.

Prvi dio Matine knjige zasad je tiskan samo jednom

‘Samo mi netko treba dati šansu’

‘Magija obitelji Clover: Snaga narukvice’, prvi je roman mladog autora, ali ne planira i da ostane posljednji. Želja mu je napisati još dva dijela romana i napraviti trilogiju ‘Magije obitelji Clover’, a trenutno za postojeći roman pokušava pronaći izdavača.

Izdvojeni članak

Poznata književnica i profesorica pojašnjava zašto se na maturi iz Hrvatskog uopće ne bi trebao pisati esej

– Nažalost, knjiga postoji samo u jednom primjerku i to mome jer nisam uspio naći izdavačku kuću. Mislim da je problem što u Hrvatskoj loše prolazi SF, ali ja se nadam da ću to promijeniti. Imam velike planove s Magijom obitelji Clover, samo mi netko treba dati šansu, pojašnjava ovaj maturant.

Za kraj, otkrio nam je i da mu je nastava Hrvatskog pomogla kod pisanja ovog romana, a pitali smo ga i što misli o lektiri i djelima koja se u okviru nje obrađuju.

– Iskreno, lektire slabo čitam i zanimljivo je što ste to pitali. Po meni nemaju svi isti ukus, neki vole ljubavne romane netko voli SF, netko voli kriminalističke romane. Odabir djela koja će obraditi trebao bi se prepustiti svakom učeniku posebno, smatra Mate pred kojim je uskoro matura, a onda i odabir fakulteta.

A tko zna, možda u budućnosti i Nobelova nagrada za književnost.