Pretraga

Jeste li znali da postoji Klub mladih MSU-a? Oni vas pozivaju na veliko druženje

A- A+

Jeste li znali da u Zagrebu postoji Klub mladih MSU-a? E pa ako niste, dobro je znati da postoji od listopada 2015. godine i da u tom projektu sudjeluje još nekoliko muzeja iz Europe. Klub već neko vrijeme djeluju svojim kreativnim radom. 

Foto: Klub mladih MSU-a

U nizu zanimljivih izložbi, za prvi dan listopada Klub mladih MSU-a priprema zanimljivo cjelodnevno druženje u skopu zagrebačkog Muzeja suvremenih umjetnosti. Svi koji se u subotu nađu na platou Muzeja moći će se zabavljati uz društvene igre, vožnju popularnim toboganom i sve to uz dozu umjetnosti. Porazgovarali smo s Karlom Puzakom, jednim od članova Kluba koji nam je otkrio o čemu se radi. 

Izdvojeni članak

Razgovor s maturanticom čije su fotografije bile izložene u MSU

Muzej kao nimalo dosadno mjesto

Klub mladih MSU-a otkriva nam Karlo, nastao je je u sklopu projekta ‘Translocal: Museum as Toolbox’, ostvarenog uz potporu programa Europske unije ‘Kreativna Europa’. Cjelokupni projekt nastao je još u listopadu 2015. godine pa su se tako mladi iz Kluba pridružili brojnim drugim muzejima u Europi. 

– U njemu sudjeluje pet europskih muzeja moderne i suvremene umjetnosti: Universalmuseum Joanneum/Kunsthaus Graz Austrija, KUMU Tallinn Estonija, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb Hrvatska, Museion Bozen Italija i Muzeum Sztuki Łódź Poljska. Cilj projekta je razvijanje novih alata komunikacije muzeja sa širom publikom, otkriva Karlo Puzak student 3. godine Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. 

Projekt se, kaže Karlo, odvija kroz nekoliko komplementarnih segmenata: istraživanja, međunarodni skupovi, umjetničke i kustoske rezidencije, izložbe, publikacije te web portal s prikazom dokumentacije rezultata istraživanja projekta. Zahvaljujući umjetnicama iz Tallina Marie Derlõš i Jekaterine Kljutšnik, članice nevladine organizacije ‘Lasnaidee’ koje su pomogle Klubu osmisliti i realizirati dodatni sadržaj, mladi su krenuli u organizaciju raznih kreativnih događaja koji će privući mlađu publiku u muzej i dočarati im kako je muzej sve samo ne dosadno mjesto. 

– S članovima Kluba mladih MSU-a osmislile su zanimljivu ideju koja će potaknuti naše posjetitelje, mlade, ali i sve one putnike namjernike da se zadrže na platou Muzeja – igrajući svoje omiljene društvene igre, čitajući nasumično odabrane knjige iz naše MSU mini knjižnice koja funkcionira na principu ‘uzmi i/ili ostavi’ i opuštajući se u veselom okruženju, dodaje član Kluba mladih MSU-a, a upravo je to i uvertira za ono što nas u subotu očekuje u Muzeju suvremenih umjetnosti.   

Izdvojeni članak

Ova gimnazija postaje prva škola u Hrvatskoj s vlastitim muzejom

Poklon ulaznice 

Klub mladih MSU-a broji nešto više od 30 članova u dobi od 15 do 25 godina, a svi su redom učenici iz različitih gimnazija, škole za primjenjenu umjetnost i dizajn, studenti umjetničkih, filozofskog, pravnog, učiteljskog pa i poput Karla, strojarskog fakulteta. Mladi u Klubu uključeni su, otkriva Karlo, u sve faze ravoja ovog europskog projekta te svojim idejama, razmišljanjima, znanjem i iskustvom pridonose provedbi i organizaciji različitih aktivnosti. 

Tako će biti i u subotu kada na platou MSU-a organiziraju ‘igraMo Se U msu’ event kojim zatvaraju ljetnu studentsku pauzu i početak novih obaveza. 

-Društvene igre bit će vam na raspolaganju za cjelodnevnu zabavu, a za najhrabrije organizirat ćemo turnir s fora nagradama, kaže nam Karlo. 

Svi sudionici turnira u društvenim igrama dobit će na poklon ulaznicu u Muzej i priliku za spuštanje Dvostrukim toboganom Carstena Höllera, najpopularnijim radom u stalnom postavu MSU-a. Prijave za turnir trajat će od 15:30 do 16 sati na recepciji MSU-a, a nakon jesenskog događaja Karlo nam otkriva kako nas u siječnju očekuje i izložba interaktivnih djela, fotografija, skulptura, plakata i mnogočega drugoga, no, na detalje ćemo još neko vrijeme, kaže nam Karlo morati pričekati.