Pretraga

Mjesečni pregled: Ovaj mjesec se kulturno uzdižite za 10 kuna

A- A+

Kao i svaki mjesec, tako vam i ovaj donosimo mjesečni pregled kazališnih predstava. Za vas smo izdvojili one najzanimljivije u cijeloj Hrvatskoj, a ne treba zanemariti činjenicu kako se 19. studenog obilježava Noć kazališta pa će biti prilike za pogledati ili besplatne predstave ili predstave po simboličnim cijenama. 

‘Teror tolerancije’, Teatar &TD, službene stranice

Dok čekamo službeni program ovogodišnje ‘Noći kazališta’, provjerite što se sve nudi na daskama koje život znače ovaj mjesec. Dovoljno je samo kazati da ulaznice možete kupiti već po cijeni od 10 kuna. 

Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’ 

Boris Svrtan, Moj slučaj: Predstava koja je svoju premijeru prije tri godine doživjela u Histrionskom domu sada igra u Gavelli. ‘Moj slučaj’ obuhvaća zgode odrastanja Vlade Gotovca, pune sjetnog humora, njegovu cjeloživotnu borbu za raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života, monstruozno nepravedni montirani proces, apsurdan pakao jugoslavenskih kazamata i, konačno, beskompromisnu analizu naše suvremenosti, koja duhovitim i iskrenim pogledom skormnog promatrača Vlade Gotovca, dobiva sasvim novu dimenziju. Cjelokupnu predstavu je dramatizrao, režirao i glumi u njoj Boris Svrtan. Predstavu po cijeni od 10 kuna možete pogledati 19. studentog u 22:00 sata.

Ante Kovačić/Dario Harjaček, U registraturi: Nema tko nije pročitao knjigu o Ivici Kičmanoviću koji iz sirotinjskog seoskog okruženja odlazi u grad – prostor mogućeg boljeg života. Predstavu u kojoj se bajka i realizam, mitsko i banalno spajaju u nedjeljivo jedinstvo, predstavu koja će redefinirati Kovačićevu umjetničku snagu i dati potpuno novi kontekst dobro poznatim prizorima koje, možda baš zbog toga što su nam tako neposredno blizu u kolektivnom sjećanju. Predstava je na programu 8. studenog u 19:30 sati po cijeni sada već od 20 kuna. 

Slađana Kilibarda, Kolovoz u okrugu Osage: Još jedna neponovljiva Gavellina predstava koju možete pgledati po cijeni od 20 kuna. Kolovoz u okrugu Osage doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O’Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, sočnih likova kakve bi svaki glumac poželio igrati.  

Teatar &TD 

Miran Kurspahić, Teror tolerancije: Nova predstava Teatra &TD čija je premijera predviđena za 15. studenog, nastala je kao autorski rad redatelja Mirana Kurspahića koji i sam u njoj glumi. U svojoj novoj predstavi bavi se ispitivanjem granice slobode govora u našem društvu i relevantnošću tog prava za razvoj demokratskog, ali prvenstveno zdravog društva bez tabua. U autoreferencijalnom momentu, propituje se uloga i važnost slobodnog govora za sam kazališni čin, kao i njegove autore, pa tako i samu publiku. Jer bitan dio slobode govora je upravo pravo da se čuje informacija, ma koliko god ona blasfemična, uvredljiva ili kriva bila. U predstavi nastaloj kao koprodukcija Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centara, Kulture promjene, Teatar &TD i KUFER-a glume Csilla Barath Bastajić, Iskra Jirsak, Sven Jakir, Domagoj Janković i Miran Kurspahić, a predstava je nakon premijere na programu 16.studenog u 20:00 sati. 

Olja Lozica, Prvi put kad sam ti vidjela lice: Dok Tamara pokušava otrgnuti zaboravu ključne trenutke sjećanja, trudi se u potpunosti ne izgubiti davno izblijedjeli odnos s čovjekom kojeg je voljela, i koji je volio nju. Suočena s posljedicama galopirajuće degenerativne bolesti, njena se prošlost sve bešavnije stapa sa sadašnjim trenutkom, tvoreći začudni amalgam života koji je prošao i onog koji nikad neće ni doći.  U predstavi glume riječka glumca Olivera Baljak i Goran Guksić, a na progamu je 19., 21., 22. studenog u 20:00 sati.

Zagrebačko kazalište mladih Z/K/M

Krešimir Dolenčić, Sherlock Holmes: Nova predstava ZKM-a o koju smo ranije najavljivali igra i u studenom. Publiku vodi zamršenim labirintom zločina i prevara, odanosti i hrabrosti, nagađanja i napetosti te nevjerojatnih obrata, ostavljajući gledatelje u dvojbi ili aktivnu sudjelovanju u rješavanju mozgalice: „Tko je kriv?” Sve što ste ikad voljeli u starim i novim pustolovinama najvećeg uma u povijesti svjetskog krimića, ovdje je. U predstavi glume Rakan Rushaidat, Filip Nola, Dora Polić Vitez, Edvin Liverić i mngi drugi, a na programu je 15., 16. i 17. studenog u 20:00 sati.

Miran Kurspahić, Pad: Još jedna predstava poznatog redatelja i glumca bavi se Vukovarom danas, u kontekstu unutar kojeg civilizacijski, ljudski i životni poraz te tragedija tog grada i njegovih stanovnika sačinjavaju jedan od rijetkih neupitnih konstitutivnih mitova hrvatskog društva, znači prije svega baviti se odgovornošću. Da je odgovornost iznimno rijetka pojava u ovom društvu može se uvjeriti svatko tko makar i površno prati dnevnopolitička zbivanja, ali i društvene procese na svim nivoima. Igraju: Goran Bogdan, Milivoj Beader, Zoran Čubrilo, Barbara Prpić i mnogi drugi, a na programu je 18. i 19. studenog u 20.00 sati.

Teatar Exit

Goran Vojnović, Taksimetar: Što se događa taksistu na ulicama Zagreba dok se u njegovom taksiju vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptualnog umjetnika preko tajanstvene dame koja to nije, novopečenog japija i bivšeg pankera, neiskusnog svećenika, pasioniranog demonstranta, starog, usamljenog profesora marksizma te drugih likova kroz koje se zrcale problemi i frustracije vremena u kojem živimo. Predstava je na programu 11., 12. i 23. studenog u 20:00 sati, a igraju Zijad Gračić i Robert Budak. 

Teatar Exit, službene stranice

Matko Raguž, SHAKEspeare na Exit: Dugovječna predstava Teatra Exit u prvi plan stavlja tri mlada glumca Živko Anočić, Marko Makovčić i Jerko Marčić. U početku je postojala stanovita želja da se, poput ranije poznatih kazališnih primjera, obuhvate svi Shakespeareovi dramski tekstovi kroz određeni broj scenskih krokija. Taj revijalni nazivnik se malo-pomalo transformirao u potrebu da se u Shakespeareu zaustavljamo upravo na mjestima koja lakše isklizavaju iz povijesnih odrednica i uklizavaju u kontekst svakodnevice. Predstava je na programu 10., 15. i 18. studenog u 20:00 sati. 

Satiričko kazalište Kerempuh

Vito Taufer, Jedan sluga dva gospodara: Nova predstava u popularnom zagrebačkom kazalištu na scenu donosi svjetski poznatu predstavu. Zaplet se temelji na nemogućoj misiji, istovremenom služenju dvojici nadređenih, koji ne znaju jedan za drugoga, što omogućuje razvoj svih onih slojeva humora koje zabuna, laž i prijevara podrazumijevaju. Ovaj tekst svojim britkim i prodornim humorom ne ostaje na površini, nego kroz glumačke bravure i niz dramatičnih scenskih situacija, portretira korumpirane karaktere i sav lažni moral licemjerne malograđanštine.Glume: Nikša Butijer, Borko Perić, Hrvoje Kečkeš, Ornela Vištica, Maja Posavec i drugi, a na programu je 10., 20. i 26. studenog u 20:00 sati. 

Satiričko kazalište Kerempuh, službene stranice

Hrvatsko narodno kazalište ‘Ivana pl. Zajca’ Rijeka

Noć Kazališta – Kazalište Vama: HNK u Rijeci 19. studenog omogućio je svojoj publici besplatan ulaz uz prethodno predočenje važeće propusnice.

Oliver Frljić, Naše i vaše nasilje: Predstava Naše nasilje i vaše nasilje širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike. Predstava Naše nasilje i vaše nasilje postavit će neka možda vrlo neugodna pitanja: Jesmo li svjesni da naše blagostanje ovisi o tisućama mrtvih na Bliskom Istoku? Kupujemo li savjest svojom deklarativnom solidarnošću? Nova predstava nakon premijere 22.studenog, na rasporedu je svaki dan sve do 26. studenog u 20:00 sati.

HNK Rijeka, službene stranice

Hrvatsko narodno kazalište Split

Živko Jeličić, Buža: Dva susjeda (Vito i Pere) zbog svakojakih tužbi i protutužbi, stalno se povlače po sudu. Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat. U predstavi glume Joško Ševo, Ksenija Prohaska, Trpimir Jurkić i Snježana Sinovčić Šiškov, a na programu je 9., 11., 12. studenog u 19:30. 

HNK Split, službene stranice

Ivan Plazibat, Preobrazba: ‘Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca’ – jedna je od najslavnijih rečenica iz svjetske literature, kojom započinje znamenita pripovijetka Franza Kafke, jedne od najzagonetnijih književnih osobnosti 20. stoljeća. Iz duboke potrebe da se shvati jedno od njegovih remek djela, a Preobrazba to svakako jest, nameće se i ključno pitanje: ono o položaju pojedinca u svijetu koji se pokorava nekakvome naizgled alogičnome mehanizmu, dok se život čovjeka odvija kao kakav ružan i mučan san. Preobrazbu na splitski način pogledajte 28., 29. i 30. studenog u 19:55, a glume Nikša Arčanin, Nikola Ivošević, Tajana Jovanović i drugi. 

HNK Split, službene stranice

Sve popuste u kazalištima diljem Hrvatske provjerite ovdje.