Mrziš ga ili voliš: Kako se u vašem kraju zove ovo jelo koje se jede u uskrsno doba?

Hladetina je jedno od jela prema kojemu je rijetko tko ravnodušan. Ljudi ga uglavnom obožavaju ili preziru. Priprema se dugotrajnim iskuhavanjem raznih kombinacija povrća i svinjskog mesa. No, ovaj mesni dio čine uglavnom svinjski papci, glava, uši, jezik, rep, kožice, što baš i ne zvuči primamljivo pa mnogi imaju predrasudu prema hladetini i prije nego je probaju. Ili se jednostavno odluče nikada je ne probati.

Screenshot: YouTube
Svako selo ima svoj naziv: Kako vi kažete za drvenstu sredinu kukuruznog klipa?

U rječniku je opisana kao ‘ohlađen i želatiniziran sok od iskuhana mesa i okosnica’, a u pojedinim krajevima Hrvatske se tradicionalno jede u uskrsnom periodu, premda je karakterističnije za božićno doba.

Osim različitih načina priprave, hladetina se različito i naziva u pojedinim dijelovima Lijepe naše.

Stoga vas danas u našoj neformalnoj rubrici ‘to mi tako kažemo’ pitamo kako vi nazivate ovo jelo u svome kraju?

Ostali zadaci iz naše neformalne rubrike – ‘to mi tako kažemo’:

Svako selo ima svoj naziv: Kako vi kažete za drvenstu sredinu kukuruznog klipa?

Svi smo njome pisali, ali imamo sasvim različite izraze za nju: Kako vi zovete ovakvu olovku?

‘Ono za juhu’ diljem Hrvatske

Malo tko ne voli ove slasne ljetne voćke: No, kako se nazivaju u vašem kraju?

Jedno je sigurno, svi ih vežemo: No, što to vežemo, valjalo bi raspraviti

Karneval i njegove sudionike zovemo na različite načine: A koji se nazivi koriste u vašim krajevima?

U Hrvatskoj imamo nekolicinu naziva za ovaj predmet: A kako vi zovete ono čime se razvlači tijesto?

Kako vi kažete za ono što se bebama stavi oko vrata da se ne uprljaju?

Šogor, svastika, zaova, šurjak: Koliko ste upućeni u rodbinske veze?

Kako vi to kažete? Ponovno smo u kuhinji, ali s ‘onog za juhu’ idemo na ‘onu posudu za kavu’

Novac je standardna riječ, no u žargonu ga često nazivamo drugačije: Koji vi izraz koristite?

Odgovori