Pretraga

Napiši priču i osvoji nagradu: Rijeka i Festival europske kratke priče nagrađuju najbolje mlade autore

A- A+

Festival europske kratke priče posljednjih je godina jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj. Riječ je o festivalu koji će tijekom pet dana trajanja u Zagreb i Rijeku dovesti mnoštvo predstavnika europske suvremene kulturne scene. Osim bogatog programa, Festival je ove godine priredio natječaj za najbolju kratku priču mladih autora i autorica. Na natječaj se mogu prijaviti svi osnovnoškolci i srednjoškolci, a tema mu je Moraš čuti ovu priču.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke
priče (FEKP) pokrenuli su FEKP2019 – novu kategoriju natječaja za najbolju kratku priču namijenjenu mladim autorima.

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’18] Uznemirujuća priča o sedamdesetima: Moja i Njegova…ljubav u doba heroina

Svako izdanje Festivala europske kratke priče ima svoju temu u fokusu, a ovogodišnjem osamnaestom izdanju u središtu je HOMMO NARRANS, odnosno, čovjekova potreba za pričanjem. Uz gostovanja značajnih i nagrađivanih autora iz više od 15 europskih zemalja, istražit će se, među ostalim, uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču, jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih te postoje li zabranjene priče.

Kao dodatak bogatom programu, ove je godine pokrenut natječaj FEKP2019. Za cilj ima čuti misli mladih te ih potaknuti na literarno stvaralaštvo.

Prijaviti svoju kratku priču na temu Moraš čuti ovu priču mogu svi osnovnoškolci i srednjoškolci do 19. godine uz mentorstvo svojih nastavnika. Žanr nije određen, no ključno je da kratka priča ne prelazi 6.000 znakova s razmacima.

Natječaj je otvoren do 22. svibnja, a sukladno mjestu koje osvoje, troje najuspješnijih će biti nagrađeno s HUAWEI MediaPadomE-Book čitačem KINDLE Touch ili Bluetooth zvučnikom GOOGLE Home Mini.

Izdvojeni članak

Napiši priču o omiljenom književnom liku i osvoji vrijednu nagradu

Također, pobjedničke će priče biti objavljene na na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka, a njihovo proglašenje održat će se u Rijeci 5. i 6. lipnja.

Detaljnije uvjete natječaja FEKP2019 pročitajte na stranici Rijeke 2020.

Naglasimo da je Festival europske kratke priče prvi festival posvećen toj književnoj formi te da je dosad ugostio više od 300 imena suvremene književne scene u šest hrvatskih gradova. Njegovo se osamnaesto izdanje održava od 2 do 7. lipnja 2019. na više lokacija u Zagrebu i Rijeci. Više o Festivalu i ovogodišnjem programu možete saznati na njegovoj web ili Facebook stranici.