Pretraga

[OBAVEZNO ŠTIVO] ‘Knjižnica godine’ preporuča naslove za plažu

A- A+

Ekipa iz aktualne ‘Knjižnice godine’, koprivničke Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’, za vas je sastavila listu naslova namijenjenih mladima. Preporučeni način uživanja u ovim knjigama je u hladu, najbolje između 10 i 16 sati. Osim što će vas zabaviti i nešto naučiti, čitanje knjiga u hladu je i dobra prevencija raka kože, jer nitko ne bi trebao biti na suncu između 10 i 16 sati.

www.knjiznica-koprivnica.hr

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] Mark Zuckerberg preporučio knjige koje bi svi trebali pročitati

Aktualna ‘Knjižnica godine’, koprivnička Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’, čitateljima portala srednja.hr preporučuje nekoliko naslova namijenjenih mladima za čitanje u vrućim ljetnim danima.

– Iako se svi žalimo da ljudi danas sve manje čitaju, još postoje oni koji se vole opustiti i “izgubiti” u dobroj knjizi. Ako ste i Vi među njima i volite svoje vrijeme pokloniti toj navici, volite li čitati i znate uživati u dobrim knjigama pa potpuno obuzeti navijate za junake, živciraju vas negativci, pogodi vas kada se junacima nešto ružno dogodi ili tjednima razmišljate o knjigama koje su vas dirnule, rasplakale, pružile vam utjehu, radost, tugu, oplemenile vas i, na kraju, promijenili. Ako volite lijepe korice, miris knjiga, velike knjižnice, čitaonice, lijepa mjesta za čitanje , udobne fotelje i meke i mirisne krevete gdje se može opušteno čitati, tu smo za vas, kaže koprivnička knjižničarka Zvjezdana Trgovčević koja je ii sastavila spomenutu listu.

Osim što su knjige zakon i treba ih čitati bilo kada i bilo gdje, ljeto je možda i najbolje vrijeme za uzeti u ruke nešto što ne stignemo u ostatku godine. Osim što će vam pružiti kvalitetnu zabavu i proširiti vidike, knjiga je dobra i za fizičko zdravlje, posebno ako slijedite ove upute. Najpametnije mjesto za čitanje je hlad, posebno na nekoj plaži ispod drveta, a vrijeme između 10 i 16 sati. Tada je ionako Sunce ‘u elementu’ da onima koji mu se izlažu podari sunčanice, rak kože ili neku treću boleštinu. Tako da, izgovora nema, a koristi su višestruke. Pa krenimo s listom.

1. ValerieTong Cuong: Čarobna ploča

Dogovorivši zajedničko samoubojstvo skokom pod jureći vlak, Alice izvrši svoje obećanje, dok Mina ostane stajati na ogradi mosta. Iznevjerivši prijateljicu, Mina počinje analizirati svoje bezuvjetno prijateljstvo s Alice, istovremeno tražeći svoj izgubljeni identitet. Na težak način pronalazi smisao svog postojanja. Priča o bezuvjetnom i snažnom prijateljstvu dviju mladih djevojaka, nastalom na temeljima izdvojenosti iz društva. Ili možda nije riječ o pravom prijateljstvu? Pročitajte i upoznajte Alice!

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Redakcija portala Srednja.hr vam donosi svojih 5 idealnih knjiga za praznike

2. CarolynMackler: Zavrzlama

Raj je odmorište na Karibima.Četvero mladih osoba, Jena, Dakota, Skye i Owen, ondje su iz raznih razloga, ali u Raju se njihovi životi isprepletu na posve nepredviđen način: Raj ih sve promijeni. Svatko od njih priča svoju priču: Jena shvati da u svojoj šesnaestoj godini nije luzer iako nosi aparatić za zube i opsjednuta je citatima, tuđe misli redovito zapisuje u svoju teku za sve. Dakota, koji zbog razornog događaja iz prošlosti shvati da ne mora biti idiot samo zato što svi oko njega misle da to jest. Lijepa priča o ispreplitanju života.

3. JohnGreen: Greška u našim zvijezdama

Hazel je šesnaestogodišnja djevojčica koja se bori s rakom štitnjače u posljednjoj fazi. Iako svjesna da će uskoro umrijeti, trenutni lijek osigurava joj još malo dodatnog vremena. Na grupi za podršku upoznaje Augustusa, zgodnog sedamnaestogodišnjaka u remisiji, kojemu je okrutna bolest oduzela nogu. U priči o životu i smrti, ovo dvoje mladih naći će jedno u drugome srodnu dušu te sadašnjost pretvoriti u vječnost.Duhovita i tužna, knjiga je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će se s njenim likovima smijati, ali i plakati.

4. SallaSimukka: Crvena kao krv

Jednom davno živjela je djevojčica koja je naučila bojati se. Bajke ne počinju tako, a Lumikki nije bila poput drugih. Usred ledene arktičke zime, sedamnaestogodišnja Lumikki Andersson u tamnoj komori svoje škole pronalazi hrpu novaca umrljanih grimiznom bojom. Tisuće eura ostavljenih da se suše – prekrivene nečijom krvlju. Lumikki živi sama, ne odlazi na tulume i ne prati tračeve u školi, uvjerena da je ostavila prošlost iza sebe. Ali pronalazak krvavog novca mijenja sve i Lumikki je uvučena u vrtlog opasnih događaja. Kad posumnja na korumpirane policajce i brutalnog predvodnika narkomanskog podzemlja, zatekne se u smrtnoj opasnosti. Noćne more postaju mračnije. Možeš pobjeći, ali se ne možeš sakriti.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić izdvojio idealne knjige za mlade

5. ColleenHoover: Bez nade

Sedamnaestogodišnja Sky pomalo je neobična tinejdžerica; nikad nije išla u školu jer ju je majka školovala kod kuće, nema televizor, mobitel, ni pristup internetu. Sve što zna o svojoj prošlosti je da je njena biološka majka umrla, a tata je dao na posvajanje. Njena avantura započinje kada se, kako bi prikupila bodove za fakultet i doživjela drugačiji način života, Sky odlučuje upisati u državnu srednju školu. Srednja škola je sve ono čega se je bojala; iako je nitko ne poznaje, svi je smatraju promiskuitetnom i buntovnom, osim ekscentričnog i jednako tretiranog mladića Breckina s kojim se odmah sprijatelji. Osim pritiska oko kretanja u srednju, Sky sasvim slučajno upoznaje Holdera, privlačnog mladića koji je na prvi pogled ostavi bez daha, iako do tada ni jedan muškarac u njoj nije uspio probuditi nikakve emocije.

6. Jay Asher: Trinaest razloga

Jednog dana nakon škole Clay Jensen na svom trijemu pronađe kutiju. U njoj je sedam dvostranih audiokazeta. Na njima se nalazi trinaest priča. Trinaest razloga zašto se Hannah Baker ubila prije dva tjedna. Svaka je priča posvećena jednoj osobi koja joj je dala razlog za samoubojstvo. Svaka od njih mora preslušati sve priče i zatim proslijediti kazete sljedećoj osobi u nizu. Inače kopija snimki postaje javna.
Ne znajući kakvog je udjela mogao imati u sudbonosnoj odluci djevojke koja mu se oduvijek sviđala, ali koju nikad nije uspio upoznati kako treba, Clay počne preslušavati snimke i suočavati se sa sudbinom Hanne Baker i vlastitom krivnjom.