Pretraga

[Obavezno štivo] Mark Zuckerberg preporučio knjige koje bi svi trebali pročitati

A- A+

Osnivač najpopularnije društvene mreže Mark Zuckerberg je stalno u fokusu medija i javnosti te se njegovi koraci pozorno slijede i u stvarnom, ali i virtualnom svijetu. Prije par godina, vlasnik Facebooka je tako došao na ideju življenja prema nekim svojim godišnjim odlukama. Tako je u 2015. odlučio pročitati jednu knjigu svaka dva tjedna te podijeliti to i prokomentirati sa svojim sljedbenicima na Facebooku. Evo pet naslova koje je do sada Zuckerberg izdvojio.

Foto: Facebook

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg prije nekoliko ljeta je došao na ideju slijediti u svakoj godini neku svoju veliku odluku. Prethodno je imao uistinu ekscentričnih godišnjih odluka, primjerice onu da neće jesti meso, osim onih životinja koje ne ubije svojim rukama! No u 2015. je došao na jednu interesantnu i normalnu ideju – naime, čita jednu knjigu u dva tjedna, a zatim na stranici ‘A Year of Books’ to dijeli i komentira sadržaj sa sljedbenicima.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati ‘lovac’ Kotiga izabrao najdraže knjige koje trebaju svi pročitati

Evo pet naslova koje je preporučio do sada. Prevladavaju znanstvene knjige.

Michael Chwe – ‘Rational Ritual’

Knjigu je napisao profesor političkih predmeta s američkog UCLA Michael Chwe. Izdana je 2001., a u njoj profesor centar priče bazira na teoriji igara i njenim implikacijama na društvene pokrete, glasovanje, skupljanje informacija, društvene mreže, monetarnu politiku, nasilje i tiskovine. 

Thomas Kuhn – ‘The Structure of Scientific Revolutions’ 

Američki filozof Thomas Kuhn, izdao je ovu knjigu 1962. godine. Radi se o povijesti znanstvenog promišljanja. S vremenom je knjiga postala upečatljivi naslov za područja sociologije, filozofije i povijesti, a svakome tko vrednuje kritičku misao, ne bi smio zaobići ‘The Structure of Scientific Revolutions’.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić izdvojio idealne knjige za mlade

Edwin Catmull – ‘Creativity, Inc.’

Edwin Catmull, bio je jedan od suradnika Steve Jobsa, s kojim je i suosnivač Pixar Animation Studiosa. U svojoj knjizi ‘Creativity, Inc’ ovaj informatički stručnjak piše upravo o kreativnosti i dovitljivosti u biznisu te načinima upravljanja. Knjiga je dobila brojna priznanja, a brojni su je listovi (The Huffington Post, Financial Times) uvrstili u najbolje knjige 2014., kada je izdana.

Eula Biss – ‘On Imumunity’

Ovo je knjiga dokumentarne naravi, u kojoj autorica Eula Biss problematizira različita pitanja poput straha od vlade, medicinskog establišmenta, s posebnim naglaskom na strah od cijepljenja djece.

Autorica potonju tematsku cjelinu promatra i kao novopečena majka, ali i kao kritički društveni promatrač, no treba naglasiti da se nikakvo suprotno stajalište u knjizi ne demonizira, što je čest slučaj kada su ovako vruće teme posrijedi. Knjiga je također prošle godine izdana te od strane mnogih uglednih magazina uvrštena među najbolje u godini.

Sudhir Venkatesh – ‘Gang Leader for a Day’

Ova knjiga nije dokumentarna, ali ima utemeljenja u stvarnoj priči, koju je sociolog Sudhir Venkatesh dijelom iznutra promatrao, a dijelom mu ju je prepričao jedan od aktera, s kojim se sprijateljio.

Radi se o bandi dilera cracka iz Chicaga, o njihovim svakodnevnim navikama, poslovima, moralu, o njihovim zaradama. Zapravo presjek svega važnoga za bandu Black Kings te praćen stručnim sociološkim uvidom, profesora Sudhira.