Pretraga

[OBAVEZNO ŠTVO] Top 5 knjiga prema preporuci organizatora ‘Plaže na Zrinjevcu’

A- A+

Ljetni mjeseci su kao stvoreni za čitanje najdražih vam knjiga kojima se zbog natrpanih školskih ili studentskih obaveza ne možete kroz godinu u potpunosti posvetiti. Sada je pravo vrijeme za to. Sunce, more i plaža dovoljni su da se opustite uz najomiljenije štivo. Ako još niste odlučili koje ćete knjige ponijeti sa sobom na ljetovanje, možda vam preporuka Ane Briški urednice izdavačke kuće ‘Lumen’ pod čijom je organizacijom ‘Plaža na Zrinjevcu’ u tome pomogne. 

Foto: Facebook

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] COO Rimac Automobila Monika Mikac preporuča 5 knjiga za mlade

Najpopularnija i jedinstvena književna plaža ove godine svakako je ona u zagrebačkom parku Zrinjevac, gdje je drugi put zaredom ova izdavačka kuća organizira. ‘Plaža na Zrinjevcu – drugo zagrebačko more knjiga’ oduševila je mnoge ljubitelje književnih djela, a nakon 9.srpnja kada se Plaža zatvara nikako nemojte propustiti pročitati književna djela koje vam jedna od organzatorica preporuča. 

Ranson Riggs; Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu 

Zajedno s nastavcima, „Šuplji grad“ i upravo izašao „Knjižnica duša“, ovaj je roman jedan od najoriginalnijih doprinosa književnosti posljednjeg desetljeća. S tim se slaže i slavni redatelj Tim Burton, čiji će se film istog naziva uskoro početi prikazivati u kinima.

Izdvojeni članak

[OBAVEZNO ŠTIVO] ‘Knjižnica godine’ preporuča naslove za plažu

Cathy Marie Buchanan; Djevojke sa slike

Prekrasan povijesni roman za sve uzraste opisuje život u Parizu krajem devetnaestog stoljeća kroz oči sestara Marie i Antoinette, čija je jedina nada za uspon iz bijede ulazak u slavni balet pariške Opere. Predložak za likove sestara povijesne su osobe – Marie je pozirala Edgaru Degasu za niz slika, a najpoznatija je kao „Mala četrnaestogodišnja plesačica“, prvi moderni kip kojeg je Degas napravio, ali ga za života sakrivao od očiju javnosti.

Margaret Atwood; Gazela i kosac

Ako ste mislili da su distopijski romani namijenjeni samo mladima, Margaret Atwood je pokazala da se kroz taj žanr može opisati cijeli raspon ljudskog iskustva. HBO priprema adaptaciju ovog fantastičnog romana i njegovih nastavaka („Godina potopa“ i „Ludi Adam“ koji će izaći u izdanju Lumena) za TV seriju.

Ana Rice; Princ Lestat

Anne Rice nije potrebno posebno predstavljati. „Razgovor s vampirom“ kultni je film snimljen po njezinu romanu, koji je lansirao vampire u žižu interesa, a Lestat je jedan od najboljih ikad osmišljenih književnih vampira.

Sabaa Tahir; Žar u pepelu

Mlada autorica Sabaa Tahir svojim je prvim romanom, smještenim u izmišljeni svijet, pokazala kako pisati o borbi za istinsku slobodu.