Pretraga

Odzvonilo zakasnini: Online putem produžite povratak knjige u zagrebačke knjižnice

A- A+

Na današnji dan, pred 109 godina osnovana je prva Gradska knjižnica u Zagrebu, a danas je ona pretvorena u suvremeno organiziranu mrežu narodnih knjižnica s preko 2 milijuna svezaka knjiga. Novost je da od nedavno svi članovi Knjižnica grada Zagreba više ne moraju muku mučiti s plaćanjem zakasnina, jer rok povratka posuđene građe mogu produljiti i online putem.

Davnog 7. prosinca 1907. godine osnovana je prva Gradska knjižnica u Zagrebu, na drugome katu kule u Kamenitim vratima, na prijedlog Družbe braće hrvatskog zmaja. Osnovana je tada sa željom da bude od koristi Zagrebu, ali i čitavom Hrvatskom narodu, kako ne bi ‘zaostajao za ostalim naprednim gradovima starog i novog svijeta’. Želju za otvaranjem knjižnice iskazao je tadašnji gradonačelnik Milan Amruš, ali gradsko poglavarstvo nije bilo pretjerano oduševljeno idejom.

Tada je stvar u svoje ruke preuzela Družba braće hrvatskog zmaja, koja je gradu ponudila besplatno uređenje biblioteke kao i upravljanje istom. Smještena u kuli kamenitih vrata, bila je moderno uređena za sve slojeve pučanstva. Svaki stanovnik koji je navršio 15 godina (bilo ženskog ili muškog spola) mogao je besplatno rabiti knjige iz gradske knjižnice, bilo u čitaonici, bilo kod kuće.

Izdvojeni članak

Nova usluga NSK-a: Od sada online rezervacije za noćno učenje

Preko 2 milijuna svezaka

Upravo se na današnji dan obilježava 109. godišnjica otvaranja knjižnice. Knjižnice grada Zagreba danas su suvremeno su organizirana mreža narodnih knjižnica, čiju jezgru čine Gradska knjižnica i Knjižnica Božidara Adžije.

Oko njih je okupljeno još dvanaest područnih knjižnica s mrežom od dvadeset sedam ogranaka na ukupno četrdeset i dvije lokacije, bibliobusnu službu s dva bibliobusa i 78 bibliobusnih stajališta u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Prikupljanje, stručna obrada i pohranjivanje raznovrsne građe omogućuje korištenje 2.356.927 svezaka knjiga, zbirke audiovizualne građe s bogatim izborom glazbenih publikacija te zbirke elektroničkih publikacija.

Izdvojeni članak

U suradnji s profesorima, ova gradska knjižnica učenicima nudi besplatne instrukcije

Knjižnice postaju sve modernije

Novost koja je nedavno uvedena i koja će zasigurno obradovati sve članove KGZ-a jest ta da rok za vraćanje posuđene građe odsada možete produljiti i online putem.

Ako uzmemo u obzir da je zakasnina po jedinici građe (a najviše je moguće posuditi 6 knjiga) i danu zakašnjenja 50 lipa, ova će vijest zasigurno obradovati brojne studente i srednjoškolce koji ondje posuđuju nastavnu literaturu.

– Članovi se moraju registrirati na osobni korisnički račun, u desnom gornjem uglu ‘Kataloga‘ ‘za članove’. Za ulaz u račun potrebno je upisati broj važeće članske iskaznice i PIN (možete ga dobiti osobno u bilo kojoj knjižnici mreže). Rezervirana građa, građa u ljetnom roku posudbe i građa u zakasnini ne mogu se produžiti, stoji u obavijesti KGZ-a.

Podsjećamo, svoj je sustav ove godine modernizirala i Nacionalna sveučilišna knjižnica, koja studentima nudi uslugu rezerviranja mjesta za noćno učenje putem online prijavnice.

Screenshot: Knjižnice grada Zagreba