Pretraga

Oni su najčitateljica i najčitatelj u Zagrebu s gotovo 500 pročitanih knjiga!

A- A+

Po jubilarni 15. put Knjižnice Grada Zagreba proglasile su najčitatelja godine. Obzirom da je okrugla obljetnica ta je laskava titula pripala dvama učenicima od 12 do 14 godina, odnosno Marthi Vrbanjac Posilović, 13-godišnjakinji, koja je u 2015. posudila i pročitala 241 knjigu. Drugi laureat je Josip Prpić, učenik osmog razreda, koji je posudio i pročitao 248 knjiga u istom periodu. Uz odlikovanja te besplatnu članarinu do punoljetnosti u KGZ-u za nove najčitatelje, na 15. dodjeli, priznanjima su nagrađeni i svi dosadašnji pobjednici od 2001. godine.

Da je više ovakvih, sumrak knjiga i izdavaštva zasigurno bi se puno manje spominjao u javnom dijalogu. Martha Vrbanjac Posilović učenica je sedmog razreda koja je u 365 dana protekle godine posudila i pročitala 241 knjigu, dok je godinu stariji Josip Prpić, u istom periodu pročitao 248 knjiga. To je bilo i više nego dovoljno, da ih Knjižnice grada Zagreba okrune na svečanoj manifestaciji u Zagrebačkom kazalištu lutaka, najčitateljicom i najčitateljem za prošlu godinu.

Izdvojeni članak

Osnovnoškolka (12) s 239 pročitanih knjiga zaradila titulu najčitateljice u Zagrebu


Svaki šesti Zagrepčanin bio članom KGZ-a u 2015.

Prilikom dodjele priznanja najčitateljima, predstavnici KGZ-a su izlistali i neke zanimljive brojčane podatke. Navedimo neke od njih: – Sustav se sastoji od 42 knjižnice i 2 mobilna bibliobusa koji imaju 79 stajališta – 137.249 ljudi bilo je u 2015. učlanjeno u KGZ odnosno svaki šesti Zagrepčanin – Svaki dan bilježe oko 11.000 posjeta knjižnicama – U 2015. je posuđeno nešto manje od 3 milijuna knjiga – Na 14 dosadašnjih dodjela, bilo je svega 3 najčitatelja i 11 najčitateljica

Ljubav prema knjizi naslijedila od bake

Od 42 knjižnice i 2 bibliobusa koji su u sustavu KGZ-a upravo je Martha, učenica osnovne škole Otona Ivekovića uspjela zaroniti u svijet mašte i stvarnosti najvećeg broja knjiga u prošloj godini.

Naime, od 2001. KGZ unutar skupine od 12 do 14 godina dodjeljuje titulu najčitatelja/ice. Obzirom da je okrugla obljetnica nagrade, ovoga su se puta odlučili nagraditi po jednog osnovca i osnovku.

Martha Vrbanjac Posilović 13-godišnjakinja je i članica knjiznice u Kustošiji.

No untaoč tomu što je pročitala 241 knjigu u tijeku 2015., ipak veli da može zamisliti dan bez čitanja. Barem knjiga.

– Mogu zamisliti dan bez čitanja. Iako čitam svaki dan, mislim da bih jednostavno mogla zamisli dan bez knjige, zato što imam i internet, objasnila je Martha na dodjeli dopunjujući kako voli čitati i stripove.

Uz ovu svakodnevnu naviku, ipak joj ostane vremena i za kojekakve druge aktivnosti. Naime, voli crtati, brine se o svoja dva ljubimca odnosno psu i kornjači, a voli se družiti i s prijateljima.

Izdvojeni članak

Evo koje su najčitanije knjige u Zagrebu u 2014-oj

Omiljeni su joj predmeti u školi engleski i likovni i informatika, a ljubav prema čitanju, izrodila se dijelom i iz genetike.

– Mislim da sam ljubav prema knjizi naslijedila od bake, zato što ona najviše voli čitati i najviše mene podržava u tome, rekla nam je vrlo preciznim, jasnim i konciznim izričajem Martha.

Dodala je da još uvijek ne zna koju će srednju školu upisati, jer ju interesiraju dizajn, crtanje te briga o životinjama.

Nema omiljeni žanr, ali su joj tri najdraže knjige ‘Deklaracija’, ‘Greška u našim zvijezdama’ te ‘Kradljvica knjiga’.

Josip će biti informatičar, a voli povijesne romane te SF

Kao član knjižnice Gajnice, učenik osmog razreda osnovne škole Dragutina Domjanića Josip Prpić,  posudio je i pročitao čak 248 knjiga u 2015. godini.

Za razliku od najčitateljice, on ne može zamisliti dan bez druženja s knjigom.

– Ne mogu zamisliti dan bez knjige zato što ona predstavlja neprocjenjivo društvo i uvlači te u vlastiti svijet mašte, govori Josip.

Iako je član KGZ-a od 2006. priznaje da redovno posjećuje knjižnice od četvrtog razreda. U vlastitoj biblioteci već ima stotinjak naslova, a dodatno ću je obogatiti s barem desetak novih koje je danas dobio na poklon.  

Odličan je učenik, a omiljeniji su mu predmeti povijest, zemljopis te fizika. Uz to se bavi odbojkom, košarkom i tenisom, a uz sve to stigne i dosta toga pročitati.

– Najviše volim povijesne romane i znanstvenu fanatstiku, zato što povijesni romani sadrže puno povijesnih i geografskih podataka o mjestu i vremenu radnje, a SF zato što taj svijet ne postoji pa ga zapravo ti sam moraš zamisliti i tako razvijaš svoju maštu, rekao je na dodjeli Josip Prpić.

Najdraže tri knjige su mu Star Wars, Hobit te Kronike iz Narnije. Već zna i čime će se baviti u životu.

– Planiram se upisati u Srednju školu Ruđera Boškovića, na računalni smjer, a poslije na fakultet informatike jer se u životu želim time baviti, za kraj je rekao ovaj osmaš.

Svi dosadašnji pobjednici

Kao što smo napomenuli, iz razloga što je jubilarno 15. proglašenje najčitatelja, iz KGZ-a su odlučili na svečanost dodjele pozvati i još jednom nagraditi sve dosadašnje laureate.

To su bili:

2001. godine – Dario Kovačić, 11 god., Knjižnica Sesvete, 106 pročitanih knjiga

2002. godine – Dino Živković, 12 god., Knjižnica M.J. Zagorke, 86 pročitanih knjiga

2003. godine – Hedviga Tandara, 13 god., Knjižnica A. Cesarec, Ravnice, 204 pročitane knjige

2004. godine – Martina Crnolatec, Knjižnica bibliobus, 171 pročitana knjiga

2005. godine – Milan Ferenčević, Knjižnica Ante Kovačića, 136 pročitanih knjiga

2006. godine – Dafina Qenaj, 13 god., KnjižnicaTina Ujevića, 162 pročitane knjige.

2007. godine – Petra Šimunović, 12 god., Knjižnica V. Nazora, Vrapče, 225 pročitanih knjiga

2008. godine – Katarina Horvat, 14 godina, Bibliobus, stajalište Kravarsko, 169 pročitanih knjiga!

2009. godine – Dora Tutić, 12 godina, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 195 pročitanih knjiga

2010. godine – Zrinka Stanković, 13 godina, Knjižnica V. Nazora, Odjel za djecu i mladež, 128 pročitanih knjiga

2011. godine – Nina Stropnik, 13 godina, Knjižnica Medveščak, 219 pročitanih knjiga

2012. godine – Mia Vukmirović, Knjižnica Sesvete, 145 pročitanih knjiga

2013. godine – Lana Lesjak, 12 godina, Knjižnica Medveščak, 239 knjiga

2014. godine – Maja Mazarekić, 14 godina, Knjižnica Dubrava, 248 knjiga

2015. godine – Martha Vrbanjac Posilović, 13 godina, Knjižnica Kustošija, 241 knjiga /Josip Prpić, 14 godina, Knjižnica Gajnice, 248 knjiga.