Pretraga

Poznata lektira za gimnazijalce u ponedjeljak na kazališnim daskama Gavelle 50. put!

A- A+

Na kazališnim daskama zagrebačke Gavelle u ponedjeljak 19. ožujka, pedeseti će put biti svečano izvedena predstava ‘Gospođa Bovary’ Ivane Sajko, nastala prema klasičnom romanu Gustavea Flauberta. ‘Gospođa Bovary’ iz lektire je dobro poznata i srednjoškolcima, a za utvrđivanje lektirnog gradiva, savjetujemo odlazak u kazalište Gavella u ponedjeljak u 20 sati.

Predstava ‘Gospođa Bovary’ | Foto: PR

– Sadržaj je poznat i ironičan. On je volio nju, ona nekog drugog. On je ipak volio nju, a ona nekog trećeg. On je i dalje volio nju, no ona nekog četvrtog. A taj nije ni postojao, riječi su kojima mladi Justin, nesretno zaljubljen u gospođu Bovary, otvara dramu Ivane Sajko, nastalu prema klasičnom romanu Gustavea Flauberta.

Preuzimajući likove, situacije i odnose iz velikog naslova francuske i europske književnosti, naša suvremena autorica ispisala je za kazalište Gavella novi dramski tekst o poznatoj priči i poznatim licima, nudeći redatelju i glumcima kompleksnu strukturu čiji su motor(i), kao i kod Flauberta, potraga za strašću i ljubavlju, pokušaji da se ispuni emotivna praznina, žudnja da se ‘udahne zrak’ izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suoćenje s financijskim posrnućem.

Skandal koji je ‘Gospođa Bovary’ izazvala po objavljivanju 1856. godine, možda više nema jurišni
efekt na porozni društveni moral i njegovo naličje – licemjerje, ali pitanje “Bože, zašto
sam se udala?” i dalje odjekuje polemički i glumstveno.

– Ansambl Gavelle hrabro je oživio drukčiju Emmu Bovary. Maestralno je igra (i pjeva) Jelena Miholjević ističući putenost i izgubljenost žene koja živi (i umire) za ljubav, ne znajući ni sama kakvu. Predstava je, ukratko, emotivna, lijepa, glumci su opušteni i koncentrirani, zbivanje nije jednostavna mimeza, nego mnogo složenija arabeska satkana od slutnji, dojmova i osjećaja, što se manifestiraju postupno i odgođeno…, stoji u kritikama predstave.

Redatelj predstave je  Saša Božić, kostime potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Zdravka Ivandija, a scenski pokret Petra Hrašćanec.

Emmu Bovary igra Jelena Miholjević, a s njom su na sceni i Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan, Nikola Baće, Ivan Grčić i Franjo Dijak.

Svečana 50. izvedba predstave ‘Gospođa Bovary’ je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. u 20 sati.