Pretraga

Predstava mladih za mlade o neugasivoj potrebi za igrom: Ovaj tjedan premijerno pogledajte Junake Pavlove ulice u ZKM-u

A- A+

Problemima odrastanja u svakodnevici zbijenoj među visokim zgradama i u nedostatku prostora za igrom bavi se najnovija predstava na kazališnim daskama Zagrebačkog kazališta mladih. Junaci Pavlove ulice, predstava nastala prema dječjem pustolovnom romanu Ferenca Molnára, svoju će premijeru imati u ZKM-u u petak, 6. travnja i nedjelju, 8. travnja. Izvode ju polaznici Učilišta ZKM-a, a režiju potpisuje Lea Anastazija Fleger.

Premijera predstave ‘Junaci Pavlove ulice’ bit će 6. i 8. travnja u ZKM-u | Foto: Promo

Pedagoško-stvaralački rad s djecom i mladima u Zagrebačkom kazalištu mladih traje neprekidno punih 70 godina, a upravo u povodu sedamdesete obljetnice ZKM-a, kazalište je pripremilo predstavu prema glasovitom romanu Junaci Pavlove ulice’ Ferenca Molnára. Premijera predstave održat će se u petak, 6. travnja i nedjelju 8. travnja u ZKM-u.

Predstavu izvode polaznici Učilišta ZKM-a, a njegujući ideju mladi za mlade, postavljaju uvijek aktualno pitanje neugasive potrebe za prostorom igre. Što se događa kad se za isti komadić zemlje bore dvije skupine dječaka koje kao i svako dijete imaju jednako pravo na igru? Kakve kvalitete krase nekoga koga ćemo nazivati junakom?

Odrastanje i potreba za sanjivim prostranstvom igre

Predstava tematizira probleme odrastanja u svakodnevici zbijenoj među visokim zgradama koje ne ostavljaju mnogo od sanjiva prostranstva potrebnog svakom djetetu, u kojem igri nikad ne bi došao kraj, no dječaci Pavlove ulice utočište su oformili na gradilištu u najmu jedne pilane.

Izdvojeni članak

Dobra vijest za one koji nisu pazili na satu: Preko praznika za samo 30 kuna u kazalištu pogledajte Kafkin ‘Proces’

– U labirintu građevinskog materijala otkrivaju se utvrde, teren za loptanje (i to s dvama golovima!) i dječja zajednica u kojoj vrijede isključivo pravila koje je sama postavila. Nevinost i naivnost dječjeg svijeta protkana je čvrstom hijerarhijom unutar koje su organizirani poput prave male vojske, u kojoj svaki član ima svoj čin i spram njega pripadajuće odgovornosti i zadatke. Očekivano se razotkriva i nepravednost hijerarhije, jer se netko nezasluženo mora naći na dnu. Potreba za obranom njihova svijeta slobode javit će se u trenutku zapljene, kad im stariji i osjetno snažniji dječaci otmu sve do posljednje pikule. Početak rivalstva vrhunac doseže krađom zastave koja simbolizira njihovo neraskidivo zajedništvo, piše o predstavi dramaturginja Nikolina Rafaj.

Sukobi suparničkih strana kulminiraju objavom rata koji će pokazati kako su daleko od suparnika – oni su jednostavno dječaci koji se igraju na različitim stranama i koji jednako žele i jednako imaju pravo na prostor u kojem bi neometano mogli odrastati.

Mladi za mlade: Predstavu izvode polaznici Učilišta ZKM-a, koje trenutačno okuplja oko 1500 djece i mladih

Izdvojeni članak

Poznata lektira za gimnazijalce u ponedjeljak na kazališnim daskama Gavelle 50. put!

Predstavu izvode polaznici Učilišta ZKM-a, koje trenutačno okuplja oko 1500 djece i mladih u tri studija, dramskom, plesnom i lutkarskom, u kojima se potiču na stvaranje te osvještavaju svoje umjetničke, kreativne i izvedbene sklonosti. Polaznici Učilišta redovito glume u profesionalnim predstavama kazališta, a sudjeluju i u nastanku i profesionalnih predstava Učilišta.

U predstavi glume:  Antun Antolović/ Toma Serdarević;  Branimir Bobinac/ Luka Vlastelica; Matija Tin Klarin/ Dominik Rački; Borna Guzanić/ Jona Vrček; Karlo Gagulić/ Jackson Matthew McConnell; Omer Hasanbegović/ Jan Rešetnik; Sven Babić/ Marko Kajić; Lav Novosel/ Timon Špalj;  Luka Bakonji/ Valent Majta; Luka Miškić Domislić/ Fran Pavić te Mark Fejer/ Antonio GiljaKolnay: Leon Kesak / Carlos Riko Bellante / Jean Beneta.

Asistentica redateljice i i dramska pedagoginja je Grozdana Lajić Horvat, scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marta Žegura;  skladatelj Milorad Stranić,  oblikovateljica scenskog pokreta Nikolina Medak te oblikovatelj svjetla Alen Marin.