Pretraga

Predstava s potencijalom generacijskog statementa, inspirirana tinejdžerima koji su završili na psihijatriji, sutra premijerno u Rijeci

A- A+

Sutra će se u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca održati premijera predstave ‘Naš odgoj’, inspirirana jednom od riječkih prešućivanih tema, onom o tinejdžerima hospitaliziranima u riječku Psihijatrijsku bolnicu ‘Lopača’ radi navodnih poremećaja u ponašanju. Predstava je nastala u suradnji Hrvatske drama HNK-a Ivana pl. Zajca i studenata treće godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Predstava ‘Naš odgoj’ | Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca u suradnji sa studentima 3. godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci sutra će u u HKD-u na Sušaku u 19:30 sati premijerno izvesti predstavu ‘Naš odgoj’.

Radi se o predstavi inspiriranoj jednom od riječkih prešućivanih tema, onom o tinejdžerima hospitaliziranima u riječku Psihijatrijsku bolnicu ‘Lopača’ radi navodnih poremećaja u ponašanju. Predstava nije rekonstrukcija tih događaja, već umjetnički odgovor na to kako se terapijske metode pretvaraju u traumu. Predstava se bavi i time što nam poručuju mladi s poremećajem u ponašanju, odnosno tko određuje poremećaj i u odnosu na što, te zašto zajednica šuti.

– Mladi – roditelji – sistem, tri su krajnje točke, koje Vedrana Klepica, jedan od najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog dramskog pisma spaja u tekstu ‘Naš odgoj’, piše ravnateljica Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Jelena Kovačić. Dodaje kako se “ironičnim odmakom te vještom i autentičnom dramskom rečenicom ulazi u svijet onih za koje deklarativno tvrdimo da na njima svijet ostaje, ali ih ipak još uvijek držimo negdje sa strane, jer njihovo vrijeme tek dolazi, a mi radimo sve da im pokažemo kako život ipak nije lagan, iako bi ponekad mogao biti lijep”.

Predstava ‘Naš odgoj’ | Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Zina, Ana, Inja, Marko i Sergej sastaju se i rastaju po igralištima, parkovima, klupicama i bircevima, prepoznajemo ih i voljeli bismo da jednog dana od njih nešto bude, ali za sada im se samo smješkamo. Ivana je pak nestala i nema je već tjedan dana. Ipak, glavni lik predstave je društveno-politička struktura u kojoj se navedeni likovi koprcaju, ističe dramaturginja Nataša Antulov.

Kovačić pojašnjava kako ‘Naš odgoj’ nije predstava o strahu, već prije svega predstava koja pokušava obuhvatiti cijelu širinu odgovora na pitanje zašto nam je uvijek lakše kazniti nego razumjeti – sebe, roditelje, sistem. Dodaje kako se radi o predstavi koja ima potencijal generacijskog statementa.

Redateljica predstave je Renata Carola Gatica, dramaturginje su Vedrana Klepica / Nataša Antulov, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, scenografkinja Liberta Mišan, a u ulogama igraju:

ZINA: Romina Tonković / Ana Marija Brđanović
ANA: Sendi Bakotić / Anja Sabol
INJA: Gala Nikolić / Nataša Veselinović
MARKO: Ivan Čulo / Deni Sanković
SERGEJ: Martin Grđan / Mario Jovev
IVANA HORVAT: Tonka Mršić / Vanda Velagić
JELENA: Sara Blažić / Marta Čaržavec
IVA: Biljana Torić
DOMAGOJ: Aleksandar Cvjetković
ANINA MAJKA (GĐA. HORVAT) (video): Tanja Smoje
IVANINA MAJKA (G. HORVAT) (video): Anastazija Balaž
IVANIN OTAC (video): Dražen Mikulić.