Pretraga

Predstave se vratile u grad: Evo što nude kazališta u rujnu

A- A+

Iako bi svi voljeli da se ljetna bezbrižnost ponovno vrati, ozbiljno smo zakoračili u rujan i vrijeme je da ljeto ostavimo po strani i prionemo obavezama. No, obaveze bilo školske ili studentske su svakako lakše, ako si barem jednom u mjesecu priuštimo dobru kazališnu predstavu. 

Foto: Majstor i Margarita, HNK Rijeka, službene stranice

Nakon ljetne pauze i gostovanja po ljetnim festivalima, glumci se lagano vraćaju u gradove, a s njima i predstave. I dok sva kazališta ne objave svoj ovosezonski repertoar, provjerite koje predstave možete pogledati u rujnu. 

Zagrebačko kazalište mladih

Miroslav Krleža, Kristofor Kolumbo: Otkriće Novoga svijeta jedan je od mnogobrojnih ispita zrelosti na kojima je ova naša posljednja, dvije tisuće i četrnaest godina stara civilizacija toliko puta pokleknula. Spotaknula se. A kamen spoticanja uvijek isti. Ustvari, oblutak. Ustvari, kuglica. Jedna točkica u svemiru. Maleni krug koji sve mijenja u svoju korist. Jedno jedino o. Ono O koje otvara pitanje je li usputno preimenovanje Kristofora u Koristofora neizbježna prateća pojava svakog putovanja u Novo? Pitanje za svakog od nas. U predstavi redatelja Renea Medvešeka Kristofora Kolumba iga Krešimir Mikić, a u ostalim su ulogama Zoran Čubrilo, Pjer Meničanin, Filip Nola i mnogi drugi, a predstava je na rasporedu 10. i 11. rujna u 20:00 sati

Saša Božić i Petra Hrašćanec, Folk Acts: Predstava je autorski projekt za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnju Vitas. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom.  Ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije. Predstava nastaje u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De Facto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Predstava je na programu 13. 14. 15. rujna u 22:00 sata. 

Ágota Kristóf, Velika bilježnica:Danas smo svjedoci globalno rasprostranjena vala nasilja koji žrtve ne uzima samo na službenim bojnim poljima, nego i na mnogo pogubnije načine, Zlom koje nepovratno mijenja generacije koje imaju tu nesreću odrastati u doba i na teritorijima pogođenima ratom.

Kako preživjeti takvu sadašnjost, kako graditi budućnost, kako zaboraviti prošlost? O tome najviše možemo naučiti od djece. U predstavi Edvina Liverića između ostalog glume Vedran Živolić, Dado Ćosić, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak i drugi. ‘Velika bilježnica’ na rasporedu je 16. i 22. rujna u 20:00 sati. 

ZKM / Eurokaz / Eurijala
Rezervoari sjećanja: S kineske nezavisne scene: Filmski programi, ulaz za sve izvedbe je besplatan. Filmski programi Wu Wenguanga u ZKM-u su na programu 27. 28. i 29. rujna u 21:30 sati.

Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’

Ivana Sajko prema Gustaveu Flaurbertu, Gospođa Bovary: Sadržaj je poznat i ironičan. On je volio nju, ona nekog drugog. On je ipak volio nju, a ona nekog trećeg. On je i dalje volio nju, no ona nekog četvrtog. A taj nije ni postojao. U predstavi redatelja Saše Božića Emmu Bovary glumit će Jelena Miholjević, a u ostalim ulogama su Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan i mnogi drugi, a nakon premijere 16. rujna, predstava je na rasporedu 17., 19., 22., 23. i 30 rujna u 19:30. 

Tracy Letts, Kolovoz u okrugu Osage: Predstava odnosno tekst koje je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O’Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, “sočnih” likova kakve bi svaki glumac poželio igrati. Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a nezaboravni karakteri nižu se pred nama kao na traci, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom. U glavnim ulogama predstave redateljice Slađane Kilibarde našli su se Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot i Bojana Gregorić Vejzović, a s obzirom na to da predstava nije nova na rasporedu je samo 24.rujna u 19:30

Mislav Brečić, Malena: Redatelj se predstavom ‘Malena’ predstavlja i kao autor teksta drame o ljubavi lišene ukaluplljenosti. Sin i Malena, centralni likovi ove ljupke urbane epopeje, lutaju zbiljskim i izmaštanim prostorima, praćeni Zborom – predstavnikom naroda koji, tražeći rješenje svog nezadovoljstva, upire prstom, zahtjeva, nameće i odbacuje, različite ideje i koncepte. Jedna od njih je i terorizam, s čijim metodama i učincima Brečić vodi originalnu, otvorenu polemiku, lišenu optužbe, i možda upravo zato toliko humanu. Predstavu koja je na programu 26. rujna u kojoj igraju Ozren Grabarić, Filip Križan, Ksenija Pajić možete pogledati već po cijeni od 20 kuna.  

Foto: GDK Gavella, službene stranice

Teatar &TD

E.Ionesco, Instrukcija: Predstava redateljice Nataše Antulov i mentora Rade Šerbedžije diplomska je predstava studenata 3. godine Glume i medija u Rijeci.Svevremenski komad Eugèna Ionesca koji se rijetko izvodi iako progovara o problemima današnjice, s izrazitim naglaskom na današnji sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja.

Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema u kojem se gubi bitno, spolna nastranost, seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju već spomenti komad. Na trenutke komično, ono postaje groteskno upravo da bismo progledali te uvidjeli koliko je uistinu mračno, bolno i nadasve jezovito. U diplomskoj predstavi igraju Lovro Ivanković te Tena Antonija Torjanac, a predstava je na programu 16. i 17. rujna. 

Foto: &TD, službene stranice

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

Richard Bean, Jedan čovjek, dva šefa: Komedija osječkog narodnog kazališta nastala je prema djelu Carla Goldonija ‘Sluga dvaju gospodara’ sa songovima Granta Oldinga, a svoju je premijeru doživjela 16. lipnja ove godine. U predstavi glume Aleksandar Bogdanović, Antonija Pintarić, Duško Modrinić i mnogi drugi, a na programu osječkog kazališta je 23. i 24. rujna u 20:00 sati. 

Foto: HNK Osijek, službene stranice

Hrvatsko narodno kazalište ‘Ivana pl. Zajca’ Rijeka

Mihail Bulgakov, Majstor i Margarita:Roman Mihaila Bulgakova u jednom je sloju polemika sa socrealizmom kao umjetničkom doktrinom inauguriranom najprije u Sovjetskom Savezu, a zatim i u ostalim zemljama Istočnog bloka. Danas, u vremenu totalitarizma permisivnosti, Bulgakovljev roman se otvara novim čitanjima i scenskim interpretacijama. Stari centri moći su nestali, ideološki okviri su se promijenili, ali umjetnost, ukoliko je doista dostojna tog imena, još uvijek može provocirati pa i mobilizirati represivne snage društva, u što smo se i sami mogli uvjeriti u protekle dvije godine – kako stoji u opisu predstave koja će svoju premijeru doživjeti 16.rujna. U predstavi glume Nataša Kopeč, Jelena Lopatić, Dean Krivačić i drugi, a na programu je 17., 19., 20. i 21. rujna s tim da 20. rujna predstava igra uz pogodnosti projekta (Za)voli kazalište.