Pretraga

Prvo domaće sveučilište dobilo svoju besplatnu kućicu za knjige

A- A+

Na ulazu u novi kampus na Sveučilištu u Zadru, studenti Informacijskih znanosti otvorili su malu knjižnicu namijenjenu svim studentima koji vole čitati. U mini knjižnici mogu se naći raznovrsne knjige, a činjenica da su knjige besplatne privukla je mnoge knjigoljupce pred zgradu kampusa.

privatna arhiva

Izdvojeni članak

Najveća sveučilišna knjižnica ima novu rubriku kojom će biti oduševljeni svi ljubitelji knjiga

Iza projekta mini knjižnice stoji skupina studenata iz Kluba studenata informacijskih znanosti ‘Ex libris’ koji su po uzoru na svjetski poznate projekte Little Free Library odlučili izraditi svoju malu šaroliku knjižnicu. 

Kako nam otkriva jedna od inicijatorica Jelena Šatarić Krstić, u knjižnici se nalazi isključivo literatura namijenjena zabavi i razonodi, a naglasak je na čitanju iz užitka i slobodnom vremenu. 

– Željeli smo svih, a posebno studente preokupirane raznim obavezama podsjetiti na važnost čitanja iz užitka. Pravila korištenja knjižnice su vrlo jednostavna – uzmeš knjigu, pročitaš, vratiš ili doneseš svoju u zamjenu, ističe Jelena koja dodaje kako su na taj način željeli većim dijelom prepustiti i korisnicima da kreiraju popis naslova koja će se tamo nalaziti. 

Interesa za preslatkom malom knjižnicom među studentima ima kaže nam Jelena, a tome svjedoči i činjenica da su police ovih dana poluprazne.

– Bude li projekt prihvaćen, svakako planiramo postavljanje kućica i na drugim mjestima u gradu, otkriva Jelena.

 U izradi prve knjižnice takvog tipa bili su uključeni i srednjoškolci zadarske Strukovne škole, kao i učenice škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar koje su oslikale prvu zadarsku kućicu za knjige.

privatna arhiva