Pretraga

Sigurno postoji muzej u vašoj blizini koji dugo želite posjetiti: Sada je prava prilika da to učinite besplatno

A- A+

Noć muzeja kulturna je manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva koju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj Hrvata. Prilika je to da potpuno besplatno ili uz puno nižu naknadu, posjete muzeje u svome gradu i pritom obogate svoje znanje. Ovogodišnja, 13. po redu manifestacija, održat će se u petak 26. siječnja.

screenshot: http://nocmuzeja.hr/

Kako naglašava organizator HMD, u skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: ‘Muzeji i sport – brže, više, jače…/citius, altius, fortius…’

Izdvojeni članak

Evo kako je izgledala Noć muzeja uz vintage kostime u ŠPUD-u

– Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i  stvaranju nove muzejske  publike, poručuju iz HMD-a.

Dodaju, odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

– Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače 2018. godine, zaključuju organizatori.

I ove godine u manifestaciju je uključeno dvjestotinjak muzeja, baštinskih i kulturnih ustanova, a koje su to sve i kako do njih možete doći proučite na interaktivnoj karti dostupnoj na ovoj poveznici. Popis muzeja možete vidjeti i ovdje.