Pretraga

Tri zagrebačka fakulteta i jedna od najstarijih gimnazija u Hrvatskoj na Noć muzeja svima otvaraju svoja vrata

A- A+

Noć muzeja sve je popularnija kulturna manifestacija, a ovogodišnje izdanje  bit će održano u petak, 26. siječnja.  Naglasak manifestacije ove je godine stavljen na temu sporta, za koju organizatori smatraju da nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Osim muzeja, baštinskih i kulturnih ustanova, na ‘najdulju’ noć u Hvatskoj vrata otvaraju i neke obrazovne ustanove.

screenshot: http://nocmuzeja.hr/

Za one koji su već prethodnih godina obišli sve muzeje u svome gradu i žele vidjeti nešto novo, donosimo popis obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, škola i fakulteta, te ustanova povezanih s obrazovanjem koje će na Noć muzeja 2018. otvoriti svoja vrata za građane.

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu (18.00-1:00 sat)

Na ALU će posjetitelji moći vidjeti otvoren klase slikarskog, grafičkog i kiparskog odsjeka akademije, kao i sudjelovati u grafičkim radionicama i radionicama mal plastike i medaljerstva. Bit će ondje i portretiranja posjetitelja, otvorena je i izložba radova studenata, a najavljen je i program iznenađenja.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (18:00-00:00)

Izdvojeni članak
ZET tramvaj

Zbog održavanja manifestacije Noć muzeja, ZET uvodi besplatnu tramvajsku i autobusne linije

Posjetitelje FER-a očekuje izložba starih mehaničkih i elektroničkih računala te videoigara, igraonica retro računalnih igara kao i slušaonica glazbe iz starih računalnih igara i demo programa.

Veterinarski fakultet Zagreb (18:00-22:00)

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2018. na Veterinarskom u Zagrebu bit će otvoreni muzejski prostori koji se nalaze na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju, Zavodu za stočarstvo, Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo, Zavodu za veterinarsku patologiju i prostoru Studentske udruge. Ako vremenske prilike to dopuste, bit će održana i demonstracija agility aktivnosti.

Hrvatski školski muzej (18:00 – 1:00)

U HŠM-u će se moći vidjeti istaknuti izlošci koji se odnose na tjelovježbu u školi, zatim ‘Gombanje kroz povijest’ – kratki prikaz tjelesne kulture u hrvatskim školama te sudjelovati u radionici ‘Kako se nekada jačalo u školama’ i poslušati ‘Šaputanja iz starih školskih klupa’.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (19:00-22:00)

Posjetitelje očekuje 8. PUSH – Promenada u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, a otvoren je i Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, dvorišne zgrade ŠPUD-a i moći će se vidjeti ‘Artum primum’ Leonarda Budimlića Majnarića. Osim toga, bit će održane i umjetničke radionice te prodajne izložbe učenika i profesora.

Gimnazija Karlovac (18:00-1:00)

Izdvojeni članak

Sigurno postoji muzej u vašoj blizini koji dugo želite posjetiti: Sada je prava prilika da to učinite besplatno

Posjetitelje jedne od najstarijih gimnazija u Hrvatskoj očekuje pregršt sadržaja. Između ostalog, bit će predstavljeni karlovački gimnazijalci koji su uspješni sportaši te će biti prezentirane sportske vještine. Održat će se radionice ‘Fizika u sportu’, ‘Matematika u košarci’, ‘Mozaik pokreta’ te ‘Prehrana, doping i ozljede u sportu. Nastupa plesna družina škole te posjetitelje očekuju kviz i glazbeni program.

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka (19:00 – 1:00)

Udruga studenata APU-a predstavit će svoj rad, a od 19:00 – 1:00 otvorena je izložba studentskih radova.

Sveučilišna knjižnica u Rijeci (18:00 – 1:00)

U riječkoj Sveučilišnoj knjižnici tematika je glagoljica, pa će se ondje održati ‘Glagoljaški maraton’, projekcija dokumentarnih filmova s glagoljaškom tematikom, predavanje ‘Uvod u glagoljicu’, radionica ‘Školica glagoljice’ i slično.

Osnovna škola Ivan Mažuranić u Triblju (18:00 – 20:00)

U OŠ u Triblju otvoren je ‘Muzej u školi- predstavljanje etnografske kuće Belobrajdić u Triblju’. Izložbom će posjetitelje provesti učenici koji su i njeni autori, a uz to organizirani su i prigodni glazbeni program i druženje uz domjenak te nagradna igra.