Pretraga

Ako vas ništa ne nervira u naslovu, obvezno pročitajte tekst: Sutra počinje Advent, a završava na badnjak

A- A+

Kao što smo naveli u naslovu sutra počinje advent ili došašće, koji predstavlja vrijeme priprave za Božić. No, pod utjecajem stranih jezika, pročitat ćete na mnogim mjestima da sutra počinje Advent, premda se to razdoblje koje najranije može početi 27. studenoga, a najkasnije 3. prosinca, piše malim početnim slovom.

Flickr

Naglasili smo u naslovu i da advent završava na badnjak i opet smo pogriješili. Badnjak je naziv dana prije Božića, kojega kao takvog valja pisati velikim početnim slovom. Prema tome i prvu riječ u izrazu Badnja večer ili Badnji dan.

Izdvojeni članak

Blagdan ili praznik – što je ispravnije i kada?

No, večernja misa koja se služi u ponoć nakon Badnjaka, piše se malim slovom – polnoćka.

Božić se dakako piše velikim početnim slovom, ali ne i trodnevno razdoblje toga blagdana. Pa tako onda pišemo božićni blagdani ili božićno vrijeme.

Isto pravilo treba slijediti i kod ostalih pridjeva nastalih dodavanjem nastavaka -ni/ne/na/no imenici Božić. Primjerice božićni darovi, božićni ukrasi, božićno drvce.

Kada već spominjemo predstojeće blagdane i praznike, dometnimo i kako se Nova godina piše velikim početnim slovom, samo kada naglašavamo da je riječ o prazniku koji se slavi 1. siječnja. U slučaju kada si recimo postavljamo ciljeve za 2019. napisat ćemo – u novoj godini ću se više baviti fizičkim aktivnostima!

– Često se postavlja pitanje treba li na novogodišnjim čestitkama pisati nova godina ili Nova godina. Pravilno je i nova godina i Nova godina. Ako komu želimo da bude sretan na sam praznik, dakle da sretno dočeka 1. siječnja, zaželjet ćemo mu sretnu Novu godinu, no ako komu želimo da mu cijela nadolazeća godina prođe u sreći, zaželjet ćemo mu sretnu novu godinu, objašnjeno je na stranicama Instituta za hrvatski jezik i književnost.  

Uz ovu gore spomenutu, navedimo još jednu zamku na koju treba paziti prilikom pisanja velikih odnosno malih početnih slova u kontekstu blagdana. Primjerice događaji, programi, koncerti, koji su imenovani i koji su na taj način specificirani te postali vlastite imenice, također se pišu velikim početnim slovom, unatoč gore navedenim univerzalnim pravilima. Tako onda imamo Advent u Zagrebu, Božićni koncert (album Prljavog kazališta) ili Božićnu priču, što je naziv romana Charlesa Dickensa.