Pretraga

Životne lekcije velikog Ernesta Hemingwaya

A- A+

Ernest Hemingway jedan je od najznačajnijih književnika 20. stoljeća, koji je utjecao na mnoge pisce svoga vremena. Par njegovih djela postala su klasici američke literature, a neka su i ekranizirana. Uz svu svoju spisateljsku vještinu Hemingway je ostao upamćen i kao osobenjak te avanturist, koji je bez straha uvijek težio novim izazovima ispunjenim adrenalinom. S obzirom da mu je danas 120. godišnjica rođenja, odlučili smo ga se sjetiti i za vas izdvojiti neke od njegovih najcitiranijih misli, koje mogu poslužiti i kao vodilje za beskompromisno koračanje kroz život.

Jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća Ernest Hemingway, osim po svojim književnim djelima, ostao je upamćen i po svom osebujnom karakteru. Nije pristajao na kompromise, bio je human, neustrašiv te u stalnoj potrazi za adrenalinom. Kao takav, postao je idol generacijama mladih, studenata te intelektualaca. Izdvajamo neke od Hemingwayevih najcitiranijih mudrosnica, za koje selfstairway.com daje i interpretacije.

Izdvojeni članak

Najplaćeniji svjetski pisci

Svijet slomi svakoga, no na kraju ispadne da su neki jači na slomljenim mjestima.

‘Svatko nosi svoj križ’, zna se reći kod nas u narodu. I uistinu svi naiđu na manje ili veće prepreke, budu uvrijeđeni i pokolebani. No upravo takve situacije grade snažne, sposobne i karakterne ljude.

Život svakog čovjeka završava se na isti način. Jedina razlika su detalji kako je tko živio i kako je tko umro.

Puno je opcija koje možemo odabrati za svoj život, a ukoliko su nam već ponuđene treba ih iskoristiti. Jedan je život te je šteta ne iskoristiti ga na najbolji mogući način, provlačeći se kroz njega, bez da i pokušamo ostaviti neki trag.

Najbolji način da ustanoviš može li se nekome vjerovati je da mu sam prvi povjeruješ.

Riskirati je katkada poželjno, smatrao je i svojim djelima potvrđivao Hemingway. Treba imati vjere u ljude i ponekad prvi to pokazati te pustiti druge da se ugledaju na vas.

Izdvojeni članak

Plodni pisci: Asimov na tronu s 30 milijuna napisanih riječi

Čovjek nije stvoren za poraz. Čovjek može samo biti uništen, ali ne i poražen.

Ova misao tiče se toga, da se čovjek može i mora uvijek dignuti iz pepela, i krenuti u nove pobjede, bez obzira što je još jučer bio potišten, povrijeđen, razočaran i slično.

Kad prestanete raditi nešto iz zabave, to je kao da ste već mrtvi.

Ove bi se misli uistinu trebalo držati u koračanju kroz život. Bilo da razmišljate o školi, fakultetu, ljubavnoj vezi ili poslu, ako ste shvatili da vam nešto od nabrojanog stvara više tegoba nego veselja, trebalo bi promisliti o promjenama.

Svi mi samo izučavamo obrt, u kojem nitko nije postao učitelj.

Život je bitka koja se ne može dobiti, ali bar unutar te bitke stvari mogu biti pozitivne ili negativne. Važno je nikada ne odustati od usavršavanja i težnje za učenjem čega novoga.