Pretraga

Zanima vas kako nastaje književno djelo? Dvije autorice nas na Fejsu i Instagramu vode kroz cijeli proces

A- A+

Iako je suvremena književna produkcija itekako živa, brojni mladi pisanje doživljavaju kao proces kojeg su prolazili isključivo predstavnici visoke književnosti iz školskih čitanki. Sagledavajući književnost iz pomalo udaljene perspektive, većini bi odmah pala na pamet filmska predodžba o stvaranju djela – brojne spisateljske blokade, šaranje napisanog, usamljenost, a potom dugotrajno traženje izdavača. Kako bi publici približile cijeli proces nastanka zajedničke knjige, dvije zasad anonimne autorice putem društvenih mreža od prve stranice  rukopisa pričaju priču njegova nastanka.

Oni koji se pisanjem i sami bave ili u svojoj okolini imaju nekoga tko upravo radi na svom novom rukopisu, znaju koliko proces pisanja može biti složen, posebice za neafirmirane autore. Suočavanje s bijelim papirom, neophodan mir i slobodno vrijeme, a onda pohod za izdavačem, nezaobilazne su stavke na putu stvaranja knjige.

Proces nastajanja knjige, kao i sama književnost nekim bi se mladima mogla doimati udaljenim svijetom.

No, dvije su anonimne djevojke u ožujku odlučile to promijeniti.

Publika od samog početka prati njihov put stvaranja književnosti

Kako kažu, godinu i pol radile su na knjizi koja uskoro izlazi, a riječ je o prvome od pet romana koji na potpuno realan način prikazuju život u Hrvatskoj iz perspektive mlade osobe. Kad izađe na hrvatsko tržište, već pripremaju prijevod i lansiranje svog naslova u inozemstvo.

https://www.instagram.com/p/BwT0BD0nb-o/

Osim pothvata pisanja zajedničke knjige, zanimljiva je i priča koju putem društvenih mreža ima priliku pratiti njihova publika. One, naime, svakodnevnim objavama na Facebooku i Instagramu svoje sljedbenike upoznaju s cijelim procesom nastanka knjige.

Važno je što rade, a ne tko su

Ovih su dana tako dijelile poruke posljednjih dovršavanja knjige, reakcija nakon čitanja rukopisa, kao i ispisivanja rukopisa. Tjedan je, potom, obilježila istinska sreća nakon pronalaska izdavača.

Oblikujući put rukopisa u zaokruženu cjelinu nastanka knjige, autorice, koje do završetka puta rukopisa žele ostati anonimne, daju uvid u njihov stvarni put pisanja. To im je i cilj, kažu, jer im je važno što rade, a ne tko su.

https://www.instagram.com/p/BwhnIadHMoq/

Zaviriti u njihov put stvaranja posebno bi moglo biti korisno, kako kažu autorice, svima onima koje zanima književnost ili se žele ukusiti u pisanju. A ako pak njihovo djelo na kraju bude uspješno, moći će reći da su čitatelji tome prisustvovali od početka. S puno smijeha i ozbiljno-šaljivih poruka, kao što je vidljivo iz objava.

Priču njihovog rukopisa možete pratiti na Instagramu i Facebooku.