Biste li položili PiG na maturi? Okušajte se u pitanjima iz tog ispita

Već je godinama na državnoj maturi Politika i gospodarstvo jedan od popularnijih predmeta, a u školskoj godini 2018./2019. pisalo ju je preko pet tisuća pristupnika. Putem ovog ispita ispituje se znanje iz osam područja, a osim činjeničnog znanja maturanti moraju pokazati i razumijevanje sfere politike i sfere gospodarstva. Ispit iz PiG-a sastojao se od 60 zadataka za čije su rješavanje maturanti imali 90 minuta. U kvizu koji je pred vama pokušajte riješiti deset zadataka koje smo izdvojili iz tog ispita, uz malu napomenu da je prag prolaznosti lani na tom ispitu iznosio 33%.

Sjednica Sabora; screenshot, YouTube

1) Saudijska Arabija osnovana je 1932. godine i dosad je imala šest vladara, a svi su vladari bili potomci osnivača države. Kojim su načinom vladari došli na prijestolje i doživotno obnašali svoju dužnost?
2) Kojoj instituciji parlament ima ovlast izglasati nepovjerenje u parlamentarnome sustavu?
3) Koji oblik vladavine omogućuje vođi jedne političke stranke da vlada uz pomoć tajne političke policije kontrolirajući sva područja društvenoga i privatnoga života građana?
4) Kako se naziva stranački sustav u kojemu postoji više različitih stranaka, ali samo jedna stranka obnaša vlast i ostale ju ne mogu ugroziti?
5) Kojim se činom prema Ustavu Republike Hrvatske konstituira Hrvatski sabor?
6) Zbog aktualnih političkih problema u Republici Hrvatskoj Predsjednik Republike smatra da izvršna vlast treba predložiti rješenja otvorenih političkih pitanja. Što u toj situaciji može učiniti Predsjednik Republike prema Ustavu Republike Hrvatske?
7) Koja je institucija dužna podnijeti godišnji izvještaj Hrvatskomu saboru o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj?
8) Koja se vrsta ekonomske politike bavi preraspodjelom novca u državnome proračunu?
9) U trgovačkome centru promotorica demonstrira korištenje novoga usisavača robota. Kako se naziva opisana vrsta promotivne aktivnosti?
10) Koji su poduzetnici prema veličini poduzeća najzastupljeniji u ukupnome broju poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj?

Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.