Jesi li dostojan hrvatskog državljanstva? Riješi kviz i saznaj!

Još krajem listopada 2012. godine Ministarstvo unutarnjih poslova, donijelo je 'Pravilnik o načinu provjere poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja u postupcima stjecanja hrvatskog državljanstva'

Uz zadane propise tko i pod kojim uvjetima može postati državljanom Lijepe naše, u Pravilniku se nalazi i 100 pitanja.

Na njih bi potencijalni hrvatski državljani trebali točno odgovoriti. Točnije od tih sto pitanja, tražitelj državljanstva na pismenom ispitu dobiva njih 15, a 10 točnih odgovora mu je dovoljno za prolaz.

Za vas smo izdvojili deset, uvjetno rečeno težih pitanja iz Pravilnika pa ih pokušajte odgovoriti, bez obzira na to imate li 'hrvatske papire' ili ne.

(Naglasimo da smo na nekoliko mjesta izmijenili odnosno otežali ponuđene odgovore, obzirom da smo s dobrim razlozima pretpostavili kako većina vas koji ćete rješavati kviz, niste stranci)

1) Brončane kipove biskupa Grgura Ninskog, koji se nalaze u gradovima Ninu, Splitu i Varaždinu, izradio je poznati hrvatski kipar?

2) Osnivač Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bio je đakovačko-srijemski biskup?

3) Poznatu slikarsku školu, u podravskom selu Hlebine, osnovao je slikar?

4) Kako se zove rijeka koja je, prema ukupnoj duljini vodotoka, najdulja rijeka u Republici Hrvatskoj (562 km)?

5) Pejzaž I i II djela su kojeg poznatog hrvatskog lirika?

6) Ustav Republike Hrvatske proglašen je?

7) »Tko pjeva zlo ne misli«, antologijsku »ljubavnu komediju s pjevanjem«, na temelju »Dnevnika malog Perice« Vjekoslava Majera, režirao je?

8) Eufrazijeva bazilika poznata je znamenitost kojeg grada u Istri?

9) Prvi hrvatski roman Planine 1536. godine napisao je?

10) Bitka na Mohačkom polju, između Hrvatsko-ugarskog kraljevstva i Osmanskog carstva, dogodila se?


Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.