Jeste li upoznati s ključnim datumima Domovinskog rata?

Domovinski rat bio je rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga – ekstremista u Hrvatskoj, BiH, JNA te Srbiji i Crnoj Gori. Ratu je prethodila tzv. Balvan revolucija 1990., a odvijao se u tri etape. Potpunim završetkom rata smatra se mirna reintegracija okupiranog područja u Podunavlju koja se dogodila tek 1998. godine.

Koliko dobro poznajete ključne datume ovog važnog dijela hrvatske povijesti, provjerite u kvizu kojeg smo vam pripremili.

1) Operacija Orkan '91 bila je prva velika pobjeda Hrvatske vojske u kojoj je oslobođena gotovo cijela zapadna Slavonija, među ostalim i Papuk, Ravna Gora, Lipik te Pakrac. Kada je akcija trajala?

2) Prva žrtva Domovinskog rata bio je redarstvenik Josip Jović. Poginuo je tijekom akcije 'Plitvice', za vrijeme tzv. 'Krvavog Uskrsa' kojeg datuma?

3) Odluku o samostalnosti države donio je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. Kojeg je datuma održan referendum o Hrvatskoj samostalnosti, na kojemu su građani glasovali za izlazak iz Jugoslavije?

4) Kojeg je datuma započela vojno-redarstvena operacija 'Oluja'?

5) Domovinski rat službeno je započeo bitkom za Pakrac, oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Kojeg datuma se to dogodilo?

6) Kada se dogodio zračni napad JNA na Banske dvore, službeno sjedište Vlade Republike Hrvatske?

7) Jedan od najtragičnijih događaja na pakračkom ratištu bio je pokolj u Kusonjama kada su poginula osamnaestorica pripradnika 105. bjelovarske brigade i dvojica policajaca. Kada se to zbilo?

8) U petom danu bitke za Šibenik, hrvatski su branitelji srušili dva aviona JNA pri čemu je mladi Filip Gaćina tada uzviknuo 'Obadva, obadva, oba su pala!' Kojeg je to datuma bilo?

9) Nakon pritiska međunarodne zajednice i početka akcije za deblokadu Dubrovnika, JNA i ostale neprijateljske postrojbe napuštaju sjeverozapadni dio dubrovačke općine te se premještaju unutar granica Bosne i Hercegovine. Toga je dana službeno završila obrana Dubrovnika. O kojem se datumu radi?

10) Balvan revolucija naziv je za početnu fazu, a ponekad i za cijelu oružanu pobunu dijela Srba u Hrvatskoj, potaknutu iz Srbije i od velikosrpskih krugova u JNA. Naziv je dobila po tome što su je karakterizirale cestovne barikade, napravljene od balvana i velikog stijenja, koje su se prvi puta pojavile kada?


Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.