Koliko dobro poznajete zbivanja i ličnosti za vrijeme rata u Vukovaru?

Grad Vukovar stari je barokni grad na Dunavu, a njegova povijest seže još u 13. stoljeće. U bogatoj i stoljećima dugoj povijesti, na žalost ostaje najzapamćeniji po ratnim razaranjima tijekom Domovinskog rata. Nakon tri mjeseca ogorčenih borbi, Vukovar je 18. studenog 1991. godine pao u ruke neprijateljske vojske, a čitav je rat obilježio jedan od najmračnijih događaja u hrvatskoj povijesti - masakr na Ovčari. Koliko dobro poznajete događaje za vrijeme rata u Vukovaru, kao i osobe koje vežemo uz njih, provjerite u kvizu kojeg smo vam pripremili.

1) Pod vodstvom Blage Zadre na Trpinjskoj je cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom Borovog Naselja. Kojeg je datuma poginuo?

2) Kako se zvao prvi zapovjednik 204. vukovarske brigade?

3) U službenim dokumentima Hrvatske vojske 204. vukovarska brigada vodi se i kao...

4) Koliko je ukupno dana trajala opsada Vukovara?

5) Koje je godine Hrvatska povratila potpunu kontrolu nad gradom Vukovarom?

6) Zamjenik zapovjednika 204. Vukovarske brigade, Mile Dedakovića imao je nadimak Mladi jastreb. Koje je njegovo pravo ime?

7) Kako se zvao poznati novinar Hrvatskog radija Vukovar, ratni izvjestitelj koji je pogubljen na Ovčari 1991.?

8) Ovčara, koncentracijski logor u vrijeme Domovinskog rata je prije rata bila...

9) Kako se zvao gradonačelnik Vukovara za vrijeme rata, inače optuženik haškog suda za ratne zločine?

10) Potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema hrvatskim braniteljima, ovaj je Francuz dragovoljno otišao braniti Vukovar, gdje je i pogubljen nakon pada grada. Kako se zvao?

11) Kako se zvala ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara?

12) Jedna od prvih građevina u Vukovaru koja je bila bombardirana iz zraka bio je dvorac jedne plemićke obitelji po kojoj i nosi ime. O kojem je dvorcu riječ?


Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.