[KVIZ] Koliko znate o Dinamu?

Gotovo 50 godina trebalo je zagrebačkom Dinamu da dočeka svoje proljeće pa nije ni čudo da euforija oko modrih, ne prestaje.

Lijepo su se u priču uklopili i juniori, koji su se preko velikog Liverpoola plasirali u četvrtfinale Lige prvaka.

A uoči velikog ogleda s Benficom, uoči kojeg Dinamo ima prednost od 1-0 iz prvog susreta, pravo je vrijeme da vas priupitamo koliko znate o povijesti najtrofejnijeg hrvatskog nogometnog kluba.

1) Dinamo je bio ukupno 23 puta prvak države(a) od 1945. godine. Koliko je naslova osvojio u Jugoslaviji?
2) Prije Victorije Plzen, Dinamo je zadnji puta imao svoje europsko proljeće davne 1970. godine. Od koga su ispali u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova?
3) U svome premijernom nastupu u Ligi prvaka u sezoni 1998./1999., Dinamo (tada Croatia) je završio na drugom mjestu u skupini A. No, kako su tada u drugi krug išle samo prvoplasirane ekipe u skupinama i dvije najbolje drugoplasirane, Dinamo nije otišao dalje. S kime su se te sezone borili za play off?
4) Iako Dinamo gotovo pola stoljeća nije doživio proljeće u Europi, imao je svojih svijetlih trenutaka. Jedan od takvih je pobjeda nad Partizanom od 5:0 u prvom pretkolu Lige prvaka 1997. godine. Tko su tada bili dvostruki strijelci za Modre?
5) Koja su dva Dinamova igrača postigla najviše golova u europskim natjecanjima (računamo li tri glavna natjecanja; Kup pobjednika kupova ugašen 1999.)?
6) Vrlo blizu plasmanu u play off, Dinamo je bio i u sezoni Lige Uefa u sezoni 2010./2011. godine. Plavima je tada ravnao Vahid Halilhodžić. Možete li se sjetiti koji je klub pobjedom 0-1 izbacio Dinam i zaledio ionako ledeni Maksimir, tog 15. prosinca 2010.?
7)

Osim 1967. godine, Dinamo je u finalu Kupa velesajamskih gradova igrao još jednom, no nije ga osvojio. Tko je te 1963. u finalu nadigrao modre?

 
8) Prema najnovijim izračunima Transfermarkta, najskuplji Dinamov igrač očekivano je Olmo, koji je procijenjen na 15 milijuna eura. Tko je po istom izračunu na drugom mjestu, s vrijednošću procijenjenom na 6 milijuna eura?

Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.