Najjača žena u Hrvatskom kviz savezu Petra Lypolt pripremila je zgodnih 16 pitanja za vas

Petra Lypolt je istaknuta članica Hrvatskog kviz saveza (HKS) gdje i obnaša funkciju tajnice HKS-a. Uz pub kvizove na kojima redovno sudjeluje, imala je uspješne nastupe i u televizijskim kvizovima Potjera i Šifra. Ipak, kao veći uspjeh od osvojenog novca, vidi organizaciju Europskog kvizaškog prvenstva prošli mjesec, kada je u Zagreb došlo 200 najboljih kvizaša našeg kontinenta.

Petra Lypolt

S nastupima na pub kvizovima je počela prije nekih pet godina.

- Na kvizove sam počela ići 2012. godine kad je krenuo Kviz Petkom u kinu Europa koji se poslije prebacio u Studentski centar, na koji i danas idem. Prije toga sam samo par puta bila zamjena kad je kojoj ekipi falio član, ali kako sam došla na kviz i oduševila sam se, pa sam i oformila svoju ekipu. I dalje smo u stalnoj postavi, zovemo se Ab Fab,  i svaki petak smo tamo, govori nam Petra.

Premda se znanje prikuplja na svakom koraku, pitali smo Petru ima li ona neke specifične načine kako ga akumulira.

- Uvijek me svašta zanimalo, neki široki spektar, završila sam povijest i geografiju, poslije management, volim interdisciplinarnost i na kvizu to mogu dobro iskoristiti, dapače tu je to prednost, objašnjava tajnica Hrvatskog kviz saveza.

A svoje znanje je uspjela unovčiti u oba kviza, koji se trenutno emitiraju na HRT-u. Ipak, organizaciju Europskog kviz prvenstva gleda kao svoje najveće postignuće.

- Od značajnih uspjeha bih izdvojila prvo mjesto na ekipnom Državnom Prvenstvu 2014. i drugo na Državnom Prvenstvu mješovitih parova 2017. Bila sam na Potjeri i na prvoj sezoni Šifre, također uspješno - 30.000 kuna sam osvojila na Potjeri i 25.000 kuna na Šifri. Ipak mislim da je najveći uspjeh da sam kao aktivna članica Hrvatskog Kviz Saveza sudjelovala i realizirala da Zagreb bude domaćin Europskog kvizaškog prvenstva u studenom 2017., kad je u Zagreb došlo 200 najboljih kvizaša svijeta, a sudjelovalo je i 21 hrvatski kvizaš, objašnjava Petra.

Već smo prethodno upoznati s činjenicom da su Hrvati uz Engleze nacija najzaluđenija kvizovima. To je kroz jedan egzaktan podatak potvrdila i Petra.

- Hrvatska kvizaška scena je izvrsna, raste iz dana u dan. U samo četiri godine postojanja HKS-a, hrvatski kvizaši su dospjeli u vrh svjetskog kvizaštva na svim međunarodnim natjecanjima. Pub kviz scena u Zagrebu je takva da se svaki dan može birati gdje ćete otići na kviz, a jaka je i u drugim gradovima. Direktor International Quizzing Association je bio zadivljen na kojem su nivou pub kvizovi kod nas. A Hrvati su i bili drugi po brojnosti iza Engleza na Europskom prvenstvu, govori Petra.

A kada je riječ o natjecanjima u organizaciji HKS-a, Petra ne sudjeluje u njima, nego ih organizira. A kako je došlo do toga?

- Nekako je došlo prirodno, trebalo se angažirati oko kvizova i organizacije, HKS-u je trebao netko i izbor je pao na mene jer sam već dugo bila u kvizovima i poznavala sam teren. Svi volimo igrati, ali i organizacija ima svojih čari, lijepo je vidjeti kad se ostvari nešto na čemu radiš, pojasnila je Lypolt.

Kao istaknutu predstavnicu HKS-a i djevojku koja ima dosta uspjeha i iskustava u kvizovima, zanimalo nas je, zna li ona razlog zbog kojeg na ovim natjecanjima sudjeluje daleko više muškaraca nego žena.

- Da, dosta je više muškaraca nego žena i ne znam koji je tome razlog. Zato smo i pokrenuli Državno prvenstvo u mješovitim parovima jer se tako animiraju i žene da dođu i to je najveselije prvenstvo, pojasnila je.

Kao svoja najjača područja istaknula je film, serije, lifestyle i razna trivija. A najslabije...

- Sport! Možda je tu odgovor zašto žene ne dolaze na kvizove, šaljivo će Petra Lypolt.

Uz pripremanje pitanja za HKS te sudjelovanje na kvizovima u SC-u, Petra vodi kviz u Vintage Industrial Baru.

- Da, i sastavljam. Svaki utorak u 20.30 sati i na taj kviz sam baš ponosna jer je od malog kviza u Kavezu narastao u veliki pub kviz u Vintageu. A drugačiji je od većine pub kvizova jer ima dvije, ne jednu, pauzu, što, iako je neuobičajno, došlo je spontano. Ljudima ipak više odgovara kad imaju dvije pauze, obrazlaže na kraju Petra.

Pokušajte sada riješiti Petrin kviz!

1) 1. Koja poznata redateljica je režirala spot za pjesmu I just don’t know what to do with myself koju izvode The White Stripes, a u spotu nastupa Kate Moss?

 
2) 2. Pod kojim imenom je poznat otvoreni skup zvijezda kojeg znamo i po grčkom nazivu Plejade?
3) 3. Koji svestrani barokni slikar je napravio barem 90 autoportreta koji čine jedinstvenu (auto)biografiju?
4) 4. Kako se zove srednjovjekovna ljubavna tragična priča koja nosi poznat motivne sretne ljubavi i koja je poslužila kao predložak za brojna umjetnička djela, od kojih je najpoznatije opera Richarda Wagnera, a u nazivu djela su dvoje protagonista?
5) 5. Ovaj muzikolog redigirao je 1937. godine Köchelov katalog, odnosno kronološki katalog Mozartovih kompozicija. Zvao se Alfred, a kako se prezivao ako dijeli prezime s poznatim znanstvenikom, dobitnikom Nobelove nagrade?
6) 6. Iz koje države potječe panamski šešir?
7) 7. Ova monumentalna građevina sagrađena je u 6. stoljeću, prema nacrtima matematičara Antemija iz Trala i fizičara Izidora iz Mileta. Iako je gradnja trajala svega 5 godina, nijedan od autora nije poživio da vidi završenu građevinu. Kako se zove ovaj vjerski objekt?
8) 8. Koja je europska republika osnovana 697. godine, a trajala je bez prestanka do 1797. godine kad ju ukida Napoleon?
9) 9. Wes Anderson smjestio je The Grand Budapest Hotel u koju zemlju?
10) 10. Iako ima više imena: Godwin-Austen, Lambha Pahar, Chogori, Kechu, Dapsang, pod kojim je nazivom najpoznatije to što tražimo?
11) 11. Koja danas nepostojeća zemlja se nalazi u imenu vrste psa kojoj na leđima dlaka raste u suprotnom smjeru, originalno je bila gonič lavova, a danas je kućni ljubimac?
12) 12. Koji je sport bio u programu svih zimskih olimpijskih igara, a  prvi put je na službenom natjecanju bio još na Ljetnim olimpijskim igrama 1908. godine, 16 godina prije prvih ZOI?
13) 13. Život je danas nezamisliv bez Wikipedije, pogotovo kvizašima. Kako se zove omiljena pjesma wikiholičara, koja se vodi kao “službena” himna Wikipedije?
14) 14. U kojoj državi možete pohađati Batman Sveučilište? Neće te naučiti letjeti niti svladati superherojske vještine,  jer sveučilište je dobilo ime po gradu u kojem se nalazi, a možete otići tamo u sklopu Erasmus razmjene studenata.
15) 15. Čija zvijezda na Hollywood Walk of Fame jedina stoji vertikalno, odnosno na zidu, jer dobitnik nije dopuštao da se hoda po njegovom imenu?
16) 16. Ako idete raditi guacamole umak, koje će vam voće latinskog imena Persea Gratissima trebati?

Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.