Najznačajniji trenutci u povijesti interneta

Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola.

Osnovao ga je 1969. godine američko Ministarstvo obrane, a tada se zvao ARPANET (Advanced Research Project Agency - Agencija za napredne istraživačke projekte, dok net označava računalnu mrežu). Cilj te mreže bio je povezati određeni broj računala u SAD-u. 

Koliko dobro poznaješ noviju povijest interneta i neke ključne trenutke, provjeri u kvizu kojeg smo za tebe pripremili.p

1) Kako se zvao engleski znanstvenik, tada zaposlenik CERN-a, koji je kombiniranjem različitih tehnika usavršio je ono što danas zovemo World Wide Web - sustav koji omogućava povezivanje, pregledavanje i sortiranje informacija preko računala povezanih telefonskom mrežom?

2) Koje je godine izumljen World Wide Web?

3) Larry Page i Sergey Brin bili su studenti doktorskog studija kada su osnovali Google. Koje godine je to bilo?

4) U veljači koje godine je aktivirana domena YouTube.com?

5) PayPal kakvog ga danas poznajemo nastao je u ožujku 2000., spajanjem koje dvije tvrtke?

6) Koje je godine poslana posljednja poruka putem MSN Messengera?

7) Kako se zvao informatičar koji je 1972. putem sustava ARPANET poslao prvi e-mail uz korištenje @ simbola?

8) Kako se naziva peer-to-peer program za razmjenu podataka, koji omogućava korisnicima da dijele svoje datoteke poput pjesama, filmova, slika, igrica, tekstualnih datoteka i programa?

9) Koje je godine Mark Zuckerberg, tada student Harvarda osnovao društvenu mrežu Facebook?

10) Koje je godine vlasnik Facebooka, Mark Zuckerberg kupio Instagram?

11) Besplatna društvena mreža i mikro-blog alat Twitter osnovali su Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone, i Evan Williams, koje godine?


Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.