Natkvizavanje: Dvije hrvatske nade sastavile po set pitanja koja su izazov i za one najbolje

Danas po prvi puta imamo sastavljačku kooperaciju, satkanu od dvije mlade kvizaške nade, koje su zbrojile snage i sastavile po jedan kraći, ali 'opaki' set pitanja.

Neven Milijić je 24-godišnji student filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i uspješni kvizaš, koji je svu raskoš svoga znanja pokazao osvojivši 125.000 kuna u kvizu Šifra. Novac je 'uzeo' i u  Potjeri. Nedavno nam je otkrio da bi se nakon završetka faksa volio profesionalnije baviti kvizovima. Uz navedene, referenca da u tome i uspije mu je ranking na aktualnoj državnoj rang listi Hrvatskog kviz saveza. Tamo trenutno zauzima visoko drugo mjesto, a napomenut ćemo da se na ovoj rang listi nalazi više stotina kvizaša, koji Nevenu gledaju. Među njima su i Sučević Međeral te ostala lovačka postava, Perica Živanović i tako dalje…

Drugi sastavljač je Robert Matinović, koji također ima dobru perspektivu, ali budući da je tek odnedavno 'legalan', do sada svoje znanje nije ni mogao pokazati u televizijskim kvizovima. Nastupa na nizu pub kvizova u po mnogima najkvizaškijem hrvatskom gradu Požegi, a na našoj vrlo šarenoj podrubrici Kviz maher, nalazi se pri vrhu ljestvice po postotku riješenih pitanja. Učenik je Tehničke škole Požega, u kojoj pohađa smjer tehničar za računalstvo.

A što se dobije kada udruže snage dva mlada znalca, društvenog te tehničkog pedigrea, provjerite u kvizu!

Prvih deset pitanja Nevenovog su uma djelo, a drugih osam Robertovog.

1) Koji strip serijal je stvorio Mike Mignola, dosad je imao tri filmske adaptacije, od koje je dvije režirao slavni Guillermo del Toro?
2) Njihovo ime skovano je od francuskog fizičara Paula Diraca, u čast jednog drugog fizičara: koja grupa elementarnih čestica uključuje kvarkove, leptone i barione?
3) Kako se prezivao poznati njemački liječnik koji je tragajući za novom tehnikom liječenja pronašao terapeutski učinak raznog cvijeća i nazvao ga „ cvjetne esencije“ ?
4) U svom djelu „ Vladar“ Machiavelli objašnjava koje osobine mora posjedovati idealan vladar. Uzor mu je bila koja povijesna ličnost, čuvena po svojoj surovosti?
5) Godina: 1926. Toscanini spušta dirigentsku palicu i izlazi iz sale usred trećeg stavka. Praizvedba kojeg djela?
6) Slovenac Martin Strel proslavio se tako što je 2007.,u svojoj 53. godini, preplivao cijelom dužinom koju rijeku?
7) Pjesma „Far from Any Road“, glazbene grupe supružnika The Handsome Family, poslužila je kao glazbena tema prve sezone koje poznate serije?
8) Glavna ličnost jednog od Platonovih dijaloga( koji nosi njegovo ime), koji antički filozof je bio poznat po ekstremnoj formi nihilizma po kojoj ništa ne postoji, odnosno ako postoji bilo bi nesaznatljivo, a i ako bi slučajno bilo saznatljivo, bilo bi neprenosivo drugima?
9) Razjedinjene njemačke države ujedinile su se Njemačko Carstvo 1871. godine. Tko je tada izabran za prvog cara?
10) U kojem od navedenih sportova je tijekom igre najviše igrača na terenu?
11) Kako glasi ime mosta na rijeci Havel u kojem je Steven Spielberg pronašao inspiraciju za Oscarom nagrađeni film "Most špijuna"?
12) Prvi je Europljanin koji je oplovio Čukotski poluotok i vjerojatno je prvi prošao današnjim Beringovim prolazom. Kako se zvao ruski istraživač po kojemu je nazvana najistočnija točka Azije?
13) Koja se zemlja do 1984. zvala Republika Gornja Volta, a tada postala "Zemlja dobrih ljudi", što je doslovan prijevod njezina sadašnjeg imena s Mossa i Dioula jezika?
14) Chupa Chups, svjetski poznati brend lizalica, utemeljio je Enric Bernat 1958. godine. Koji je veliki umjetnik dizajnirao logo tog brenda?
15) Nakon što je posljednji model Tesla automobila objavljen svijetu, Elon Musk dovršio je šalu na kojoj je radio 10 godina, pa tako njegova četiri modela zajedno tvore...
16) Dok je dosad najduži boksački vladar teške kategorije, Joe Louis, bio znan
kao „Crni Bombarder“, kako glasi nadimak trenutnome prvaku WBC kategorije, Deontayu Wilderu?
17) Vjerujući da je u njoj esperanza(nada), kojom je bojom tinte većinu svojih djela napisao nobelovac Pablo Neruda?
18) Koji se američki pjesnik može pohvaliti s rekordne 4 Pulitzerove nagrade i vremenski nepogodnim prezimenom, koje nije ostavilo utjecanja na plodove njegova pjesničkog stvaranja?

Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.