Provjerite koliko zapravo znate o HPV-u i spolno prenosivim bolestima

HPV je toliko čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u nekom trenutku svog života (75 do 80 posto muškaraca i žena inficirat će se HPV-om). Čak 3 od 4 nove infekcije HPV-om događaju se osobama od 15 do 24 godine, a ako se infekcija ne otkrije dovoljno rano i ako se ne liječi, inficirane se stanice mogu razviti u karcinom.

Hrvatska je postala sedma zemlja u svijetu koja je omogućila besplatno cijepljenje protiv HPV-a, a time i protiv čak šest vrsta karcinoma. Do 2016. godine u Hrvatskoj je jedina pouzdana preventivna mjera bila dostupna samo ženama, a odsada i dječaci imaju priliku cijepiti se budući da nisu samo prijenosnici virusa, već i sami obolijevaju od različitih oblika karcinoma u sve većem broju. Ovaj se oblik prevencije preporučuje upravo kako
bi se smanjio rizik od infekcije i razvoja karcinoma jer zaštita od HPV-a je prevencija raka.

1) Što je od navedenog spolno prenosiva bolest?

2) Najrasprostranjenija bakterijska spolna infekcija i po ljudsku plodnost najpogubnija spolno prenosiva bolest je?

3) Infekcija humanimpapiloma virusom (HPV) može uzrokovati:

4) Koja se infekcija još naziva „tihom upalom“ budući da najčešće ne izaziva nikakve zdravstvene tegobe zbog kojih bi se potražila liječnička pomoć:

5) Prvi znakovi ove bolesti obično su karakteristični mjehurići na vanjskim spolnim organima i okolnom području. Promjene na koži prati lokalna bol i osjetljivost, pečenje pri mokrenju, pojačani iscjedak iz rodnice žena i uretre muškaraca, ali i opći simptomi kao temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima. Ova spolna bolest je:

6) Koliko karcinoma uzrokuje HPV?

7) Koja je spolna bolest smrtonosna?

8) Uzročnik ove spolne bolesti ulazi u krv prilikom spolnog odnosa kroz neznatno, jedva vidljivo oštećenje kože ili sluznice muškog ili ženskog spolovila. U krvotoku se treponema razmnožava te se krvlju, limfom i okolnim tkivom širi u susjedne, ali i udaljene organe. Osim što izaziva tjelesnu invalidnost, izaziva i teške duševne posljedice. Riječ je o:

9) U većini slučajeva nestaje sam od sebe i ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe. Međutim, kada infekcija ne prolazi, može uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i nekoliko vrsta karcinoma. Riječ je o:

10) U muškaraca uzrokuje upalu uretre, a u žena upalu rodnice. Klinički znakovi infekcije nisu specifični te se tek posebnim pretragama mogu razlučiti od infekcije drugim mikroorganizmima. U muškaraca se zamjećuje crvenilo, peckanje i pojačani iscjedak iz uretre, a u žena su znakovi infekcije koji put vrlo oskudni i očituju se kao pojačani iscjedak i osjećaj iritiranosti rodnice. Ova se spolna bolest zove:

11) U Hrvatskoj je i za djevojčice i za dječake dostupna učinkovita prevencija protiv 6 vrsta karcinoma uzrokovanih HPV-om. Riječ je o:

12) Spolne bradavice ili šiljati kondilomi mogu biti bolni, lako se mrve i izazivaju svrbež. Ovi tipovi ne dovode do zloćudnog rasta, stoga su označeni kao tipovi niskog rizika za razvoj zloćudnih tumora, a uzrokuje ih:

13) HPV je vrlo česta spolna bolest kojom se mogu zaraziti:

14) Kondomi mogu spriječiti infekciju HPV-om


Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.