Provjerite koliko zapravo znate o sigurnosti na internetu i osvojite vrijedne nagrade

Društveno odgovorna inicijativa ”Šeraj pozitivu, blokiraj negativu”, ujedinila je akademsku zajednicu, nevladin sektor i državne institucije s ciljem povećanja razine sigurnosti djece na internetu. Uz Hrvatski Telekom, glavni partneri su udruge Hrabri telefon i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK), čiji predstavnici koordiniraju EU Kids Online, najveći međunarodni projekt u području istraživanja medijskih navika djece.

U suradnji s Hrabrim telefonom i Hrvatskim Telekomom, donosimo vam prvi od pet kvizova o sigurnosti na internetu. Provjerite koliko zapravo znate i ima li još prostora da poboljšate vašu sigurnost na internetu.

Screenshot s ukupnim rezultatom šaljite na nagradna@srednja.hr i osvojite vrijedne nagrade. Svi koji pošalju screenshot s točnim odgovorima, konkurirat će za nagrade koji će se odrediti metodom slučajnog odabira:

  • 1 x Denver Action kamera ACT-1301+
  • 1 x Bluetooth slušalice
  • 2 x Majica kratkih rukava s natpisom “Šeraj pozitivu, blokiraj negativu”
1) Osoba koju ne poznaješ te preko interneta traži osobne podatke poput broja telefona i adrese. Kako ćeš postupiti?

2) Maja ima 16 godina i preko Instagrama joj se javlja Marko koji se predstavlja kao njen vršnjak. Ipak, nešto joj se čini čudno, način na koji razgovara joj se ne sviđa i neugodno joj je razgovarati s njim. Što bi bilo najbolje da učini?

3) Na što trebaš posebno paziti kada stavljaš fotografije na društvene mreže?

4) Ivan ima 17 godina i osoba koju je upoznao online predloži nalaženje uživo. Što bi bilo najbolje da Ivan učini?

5) Kada radiš korisničko ime na internetu za uključivanje na određenu stranicu i/ili društvenu mrežu, što nije preporučljivo napraviti?

6) Na što trebaš obratiti pažnju kad preuzimaš neke informacije s interneta?

7) Što je najbolje napraviti ako se tebi ili nekome koga poznaješ dogodi nasilje na internetu?

8) Što je od sljedećih tvrdnji o komunikaciji na internetu točno?

9) Dobio/la si poruku na messenger ili e-mail. Ne znaš od koga je i što napraviti. U poruci te osoba traži da otvoriš prilog i ispuniš link svojim osobnim podatcima. Što ćeš napraviti?

10) Ako netko otvori profil ili stranicu na društvenim mrežama u tvoje ime te se predstavlja kao ti, što je najbolje napraviti?


Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.