Riješite pitanja s prvog kviza održanog na Medicinskom fakultetu u Splitu

Na Medicinskom fakultetu u Splitu, održan je prvi po redu MEFST Quiz Night. U jakoj konkurenciji natjecatelja 7 ekipa koji su odgovarali na 50 pitanja iz područja medicine, dentalne medicine, farmacije i opće kulture, pobjedu je premoćno odnijela ekipa ''Grozdasta potajnica'' sastavljena od studenata 5.godine studija Medicine.

Kviz je osmišljen na način da se natječu timovi studenata s istog smjera na Medicini, odgovaranjem na medicinska (medicina, dentalna medicina, farmacija) i opća pitanja.

Od 50 pitanja, koja su postavljena na kvizu, jedan od organizatora Stipe Mustapić, nam je izdvojio njih 14. Kako se snalazite u medicinskom području, ali i i općoj kulturi, provjerite u nastavku.   

1) Od koje godine možete šetnicom dugom 623 metra hodati po bijelom bračkom kamenu i čitati imena splitskih osvajača olimpijske medalje?

2) Kako se nekad zvala Burkina Faso?

3) Koliko Celzijevih stupnjeva iznosi 451 fahrenhajt?

4) Tko je skladao Bumbarov let?

5) Hidrofobija je naziv za strah od vode, ali i simptom za jednu vrlo opasnu bolest. Koju?

6) Funkcioniranje kojeg sustava ljudskog tijela je 1628. godine opisao i objasnio engleski liječnik William Harvey?

7) Koji lijek ima kemijsku formulu oblika N-(4-hidroksifenil)-acetamid?

8) Kako se zove specijalizacija u dentalnoj medicini koja se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba tj. liječenjem mekih tkiva zuba?

9) Sumamed® je antibiotik koji je razvio tim hrvatskih farmaceutskih stručnjaka iz tvornice lijekova PLIVA. Gledajući kemijski spoj to je:

10) Koliko će zubi imati pacijent s hipodoncijom gornjih lateralnih inciziva i drugih donjih pretkutnjaka?

11) Mnogo je država po kojima su nazvani kemijski elementi, ali je samo jedna država nazvana po kemijskom elementu. Koja je to država?

12) Po kojoj vrsti životinja je ime dobio Rh(Rhesus) faktor, protein prisutan u krvi?

13) Koje godine su osnovani košarkaški klubovi KK Split, KK Partizan i KK Crvena zvezda?

14) Uz Vatikan i San Marino, koja je još jedina svjetska država-enklava?


Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.