Velika kvizaška nada i budući liječnik sastavio je 15 pitanja iz opće kulture za vas

Gojko Prusina 21-godišnji je student Medicine u Mostaru i veliki zaljubljenik u kvizove, na kojima mu ide odlično. Tome svjedoči i podatak da je na Svjetskom juniorskom prvenstvu bio plasiran u top deset, a na mjesečnom Quizzingu za mlađe od 23 godine, u jakoj je konkurenciji osvojio prvo mjesto.

I više nego dovoljno da Gojka iz Čitluka, predstavimo u našoj rubrici Kviz maher te mu damo šansu da i sam priupita ljubitelje kvizova pokoje pitanje.

Uz studij medicine Gojko ima mnoštvo hobija

Već smo napomenuli da Gojko Prusina studira Medicinu te da se dosta aktivno bavi kvizovima. No, čini se da ovaj Čitlučanin ima i niz drugih hobija.

- U slobodno vrijeme crtam, pišem, nastojim naučiti svirati gitaru, čitam knjige, stripove, gledam filmove, serije, anime, slušam pretežito rock i punk i naravno kviziram između svega toga. Ponekad i spavam, veli nam zauzeti Gojko.

Kao i mnogim drugim kvizašima, prvi doticaji s ovom vrstom zabave, dogodili su se preko televizije. Otkriva i kada je imao prvo sudjelovanje u kvizu.

- Naravno gledao sam sve kvizove na HRT-u od malih nogu, ali direktno prvo iskustvo je jedan pub kviz u Međugorju, koji je radio Franjo Pavlović, objašnjava Gojko.

Znanje prikuplja posvuda, ali rijetko stvari koje ga ne zanimaju

Kada je pak riječ o pripremanju za kvizove, Gojko tu nema razrađene metode. Jednostavno se prepušta raznim sadržajima.

- Znanje ni sam ne znam kako akumuliram. Mozak mi je dosta spužvast, tako da kroz TV, internet i druge medije, i naravno kroz kvizove jednostavno pokupim te stvari. Ipak, rijetko istražujem područja koja me ne zanimaju, govori nam.

A kad smo već kod područja koje ga zanimaju i ne zanimaju, pitali smo ga u kojima se snalazi dobro, a koja baš i ne voli vidjeti u kvizu.

- Jača područja su mi definitivno stripovi, sveopća pop-kultura, animirani filmovi, nešto glazbe, ali one koju ja volim, znam i dosta o Japanu, kao i o znanosti (uglavnom biologija, što životinjska što ljudska jer mi je to ipak buduća struka). Sport bih naveo kao najveću manu, tu slabo išta pratim osim eventualno Lige Prvaka ili svjetskih i europskih u nogometu. Povijest i geografiju isto ne ubijam, ali tu me ipak zanima više toga nego u sportu, otvoren je Prusina.

Svojim rezultatima daleko nadišao lokalne okvire

Već smo dotaknuli Gojkovih uspjeha na kvizovima, a sada nam ih je i sam malo detaljnije izložio.

- Na televiziji još nisam nastupao, ali od kvizaških uspjeha bih volio istaknuti prvo mjesto na jednom mjesečnom Quizzingu, kvizu za mlađe od 23, te plasman u top 10 za svjetsko juniorsko, iako ti kvizovi naravno po težini možda i nisu u rangu ostalih, ali tematikom mi bolje pašu. Kad sam kretao u kvizaške vode imao sam brzo visoki plasman u japanskih 100, koji mi je i dosad jedan od najdražih kvizova, spremno će Gojko o rezultatima i afinitetima.

Gojko savjetuje kako postati dobar kvizaš

Gojko nam je rekao i da zbog silnih, gore navedenih aktivnosti, u zadnje vrijeme i ne stigne nastupati na pub kvizovima. No, svakako je želio istanuti ekipe Stupor Mundi i Royal Flush, s kojima nastupa kada ima vremena.

S obzirom da je sa svojih 21 godinu već ostvario neke značajne rezultate, tražili smo ga da udjeli nekoliko savjeta onima, koji bi htjeli postati kviz maheri, ali im baš i ne ide.

- Prva stvar, čak i ako ne znaš odgovor na pitanje, logika čuda radi. Treba imati neku bazu za to znanje, i dobro je kad znaš direktno odgovor na neko pitanje, ali za mene je odlika punokrvnog kvizaša to da indirektno može doći do točnog odgovora ako upali vijuge.

Druga stvar, ako baš ne znaš, bubni. Kroz kvizove se naučiš i bubati na slijepo, npr. ako se traži neki Englez, a ti nemaš pojma, napišeš Smith. Zvuči smiješno, ali često upali.

I treća stvar, nađi ekipu, idi na pub kvizove, čitaj, informiraj se. I nemoj se zaboraviti pritom zabavljati. To je najbolji put do znanja. Znatiželja je po meni najbolja vrlina, a kvizovi su odličan način da se iskoristi, na kraju će Gojko.

A kakav je kviz pripremio za vas, provjerite u nastavku.

 

1) Ime kojeg grada se koristi za prva dva pacijenta u povijesti za koje se vjeruje da su upotpunosti izliječeni od HIV-a, uz pomoć transplatacije matičnih stanica (jedan od njih je također poznat i kao"Londonski pacijent")?
2) Kako se naziva vrsta električnog naboja koja se pojavljuje u različitim materijalima, najčešće kristalima, kada se na njih djeluje nekom silom? Možda vam je poznatija zbog svoje primjene u tintnim printerima.
3) Tardigrad je osmonoga mikroživotinja koja može preživjeti i u vakumu svemira. Popularno je poznata ikao vodeni... što?
4) Halucinogeno piće ayahuasca često sadrži i biljku latinskog imena Psychotria viridis, zbog njenog aktivnog sastojka, koji je također i popularna droga, po imenu:
5) Videoigra objavljena 1995. kao prva u svom serijalu za Super Nintendo, poznata je kao jedan odnajboljih japanskih RPG-ova ikada, a dizajn likova je radio legendarni Akira Toriyama, autor serijala Dragon Ball. O kojoj se igri radi?
6) Američki nogomet nije toliko popularan u Hrvatskoj, ali se igra. Tako klub iz Zagreba ime dijeli sa puno poznatijom NFL franšizom. To su?
7) Koji tradicionalni japanski sport bismo doslovno preveli kao „put mača“, a u njemu nailazimo i na termine "shinai", "kote" i "bogu" ?
8) U kojoj se od navedenih zemalja od 2003. ne održava etapa kvalifikacija za Grand Prix u umjetničkom klizanju, jer ju je te godine zamijenila Kina?
9) Test je osmislila autorica knjiga i stripova Alison čije prezime i nosi, bavi se reprezentacijom žena u fikciji, a ima jedan kriterij:“Razgovaraju li u tom djelu dvije žene o bilo čemu a da tema razgovora nije neki muškarac?”Kako se preziva autorica?
10) Koji je glazbenik osnivač Third Man Recordsa, izdavačke tvrtke koja je također i trenutno jedan od najvećih proizvođača gramofonskih ploča, s lokacijama u Detroitu i Nashvilleu?
11) Koju zemlju možemo pronaći u naslovu romana Harukija Murakamija i u istoimenoj pjesmi Beatlesa?
12) Veliki neredi u New Yorku 1969. su ostali poznati kao prvi veliki krik borbe za prava LGBT zajednice. Često se taj prosvjed naziva po gay klubu iz kojeg je krenuo nakon policijske racije, a klub se zvao?
13) Kako se zove skupina nenaseljenih otoka u Kineskom moru koje svojataju Kina, Tajvan i Japan?
14) Ubojita zapaljiva smjesa poznata kao napalm čim je izumljena krenula je u ratne primjene, te je prvo izazivala teror na bojištima kojeg rata?
15) Kinesko Li odnosno vijetnamsko Lý ponekad latinizirano kao Lee , jedno od najčešćih prezimena u svijetu, a u prijevodu znači što?

Hvala ti na rješavanju kviza! Klikni na gumb "završi" kako bi provjerili tvoje odgovore. Ako želiš da spremimo tvoje odgovore, molimo te da se registriraš ili logiraš.