Pretraga

Odgoj i roditeljstvo na Brechtov način (Majka Courage i njezina djeca)

A- A+

Navedena Brechtova drama smatra se najboljom antiratnom dramom suvremene književnosti. Autor se udaljio od tradicionalne podjele na činove i uveo je scene.

Što je muškarac bez brkova

Što je muškarac bez brkova? | screenshoot iz filma

U scenama nerijetko izostaju songovi, pjesme koje prigodno opisuju tužnu, ali istinitu situaciju koja se u tom trenutku odvija. Podnaslov je drame Kronika iz tridesetogodišnjeg rata, a zaraćene su strane protestanti i katolici.

Sve je dopušteno u ratu i ljubavi?

Brecht je izabrao rat koji je poznat kao jedan od najvećih i najkrvavijih ratova u europskoj povijesti. No sam rat nije prikazan kroz sukobljavanje već spomenutih strana, već kroz sudbinu Anne Fierling, poznatije kao Majke Courage. Ona tijekom trajanja rata pokušava zaraditi pa putuje sa svojim trgovačkim kolima diljem Europe.

Izdvojeni članak
How to get away with murder

Nekoj ženi sladak, ostatku čovječanstva suvišan: Jevgenij Onjegin (roman Aleksandra Sergejeviča Puškina)

Majka Courage je, kako stoji u navedenom, vojna kantinjerka i sa sobom vodi svoje troje djece: sinove Eilifa i Švicarka te kćer Kattrin. Odmah u početnoj sceni, koja je datirana u proljeće 1624.g., Majka ostaje bez svojih dvojice sinova zahvaljujući Vrbovniku i Naredniku koji traže nove mlade muške snage za rat.

Majka se u početku odupirala toj ideji, no kada je iskočila Narednikova želja da kupi nešto od nje, prestala se brinuti i obraćati pažnju što je za posljedicu imalo prisilan odlazak sinova.

Tijekom iduće dvije godine, Majka nastavlja s poslom i opet susretne svoga sina Eilifa. Eilif je napravio muškarca od sebe, postao je velikim junakom i vojskovođinim miljenikom jer je ubijao i krao.

Ima li kraja ratu?

Godine polako prolaze, sada je već prošlo tri i čini se da ne vrijedi samo za vino da postaje bolje s godinama, nego i za Majku Courage pošto joj posao cvjeta.

Izdvojeni članak

Autori koji su čitali misli – roman toka svijesti

Što se tiče Švicarka, on je postao intendant i završio pred vojnim sudom. Majka ga je pokušala spasiti, no cijena je bila previsoka. Malo je Švicarko sebičan, ne bi išao logikom žrtvovanja sebe da spasi mamičinu trgovinu. Ne valja to, ali opet ne valja ni Courage kao majka. Švicarka su ubili, i onda je još majka godine negirala da ga je rodila.

Scena nakon toga je kratka, ali moćna. Glavnu ulogu ima “Pjesma o velikoj kapitulaciji” koju jasno izvodi Courage i koja poziva na prilagođavanje trenutnim okolnostima i odbacivanje ponosa i dostojanstva.

Čekaj, Majka Courage nije pozitivna ličnost?

Vojni Župnik i Kattrin pokušavaju pomoći ranjenima, ali nisu uspješni. Majku ni za koga nije briga, osim za sebe i  trgovinu. Dolazi do svađe između majke i kćeri, a sama scena završava Kattrininim uzimanjem ostavljenog djeteta u naručje. Možda ipak jedna žena iz ove obitelji ima potencijala da bude dobra majka.

Scene samo idu, a Majci ide sve bolje i bolje. Šalje Kattrin u grad da kupi robu, no na povratku ju napadnu vojnici. Uspjela se spasiti, majci donijeti robu, no lice joj je ostalo unakaženo. Courage je sada sva jadna jer je Kattrin prokockala i najmanju priliku da si nađe muža.

Ma tko to meni plače?

Dolazi do vijesti da bi moglo biti mira i jasno, Courage je sva u šoku. Nije svjesna da joj je još jedan sin mrtav, i zamara se jedino srećom kada sazna da rat ipak nije obustavljen.

U sceni nakon, karma napokon pronalazi pravi put. Poslovi ne idu po planu, financijski postaju neisplativi za Courage.

Izdvojeni članak
Sve za lovu

Epika: uvijek toliko stranica, minimalno priče i previše razmišljanja

U jednu seljačku kuću upali su po noći katolički vojnici, natjerali seljaka protestanta da im pokaže put do gradskih zidina. Još jedanput, hrabra je Kattrin uzela stvari u svoje ruke, ali doslovno. Uzela je vojnički bubanj, popela se na krov staje i samo počela udarati i tako uspjela probuditi stražare na gradskim zidinama. Nažalost, kao i svaka dobra junakinja, bila je ubijena.

Ostala je samo Majka Courage, koja bi se mogla osloviti i samo s Courage pošto su joj sva djeca mrtva. Stavlja mrtvu kćer na kola i kreće putem rata.

Što smo naučili? Naučili smo da treba znati poslagati prioritete u životu, pouzdati se jedino u sebe te znati razdvojiti poslovno od privatnog.

Za više iz rubrike lektire pogledajte ovdje. Cjelovit popis lektirnih naslova za maturu 2019./2020. pronađite ovdje, a za testiranje svojeg znanja o lektirama na našoj platformi za učenje kliknite ovdje.

Što je muškarac bez brkova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap