Pretraga

Par koji nije sretno svršio: Romeo & Julija

A- A+

Sretni, zaljubljeni, mrtvi. Romeo i Julija primjer su para koji nije slavno završio. Umrli su mladi, i to zbog gluposti.

Romeo and Juliet

Romeo and Juliet | screenshoot iz filma

Nitko nije pazio na njih, razgovarao s njima, zaustavio se i pitao ih za zdravlje. Svatko je išao svojim putem, vodeći se različitim faktorima: novcem, titulom, zabavom, obranom časti. Jedino su oni bili zasljepljeni ljubavlju.

Prvi susret

Kao i mnogi drugi, i oni su se upoznali na zabavi, ali ipak malo ozbiljnijoj. Naime, radilo se o balu, ali slobodno gledajte na događaj kao na osiromašeni maskenbal ili pak svečanu zabavu pod maskama. Muškarci su u u odijelima i stežu ih kravate, dok su žene u haljinama i korzeti im sprječavaju disanje. Nose maske u uzaludnom pokušaju skrivanja pravog identiteta.

Tu ulazi ona klasična: „Što se dogodi na balu, ostaje na balu“. Konkretnije, ta se uzrečica odnosi na: nove ljubavi, višak alkohola u sistemu, željene i neprikladne dodire, ples s osobom koja vam nije u krvom srodstvu ili pak s kojom niste u predanoj vezi ili braku, slatke riječi i prazna obećanja.

Kada ti flertovanje nije jača strana, ali ipak osvojiš djevojku

Kao i svaki pravi napaljeni tinejđer na vrhuncu spolne zrelosti, i Romeu Julijine oči nisu bile dovoljne da utaže njegovu žeđ za njom. Romeo ne shvaća kako to Julija misli prvo ga navući, a onda pustiti da se ohladi. Jadničak, vidi se da je jedina žena s kojom je ikada bio blizak, bila njegova majka.

Izdvojeni članak
predstava San Ivanjske noći

A koja ti je ta? – ljubavne zavrzlame u Snu Ivanjske noći (drami Williama Shakespearea)

Odlučio je osvojiti Julijino srce, dovikujući joj romantične riječi na relaciji balkon – zemlja. On je, naravno bio na zemlji. ‘Em plaču, ’em se smiju, ’em su neoprezni kao neiskusna mladost. Misle da su suđeni jedno drugome, a nisu se ni poljubili, a kamoli službeno upoznali roditelje.

U njihovu obranu, situacija s roditeljima posve je nova komplikacija koja zahtijeva svoj odlomak, i smirenu dušu prije čitanja.

„Ma moji će te obožavati“

Do upoznavanja s roditeljima nije ni došlo jer su zaljubljeni shvatili da im se obitelji ne podnose. Imajući takvu spoznaju u glavi, na što su se odlučili mladi, glupi, neiskusni adolescenti u cijeloj svojoj nezrelosti? Na ljubav. Odlučili su prepustiti vodstvo srcu, pritom odbacivši sve znakove upozorenja. Njih dvoje su uistinu grozna djeca.

Njihove su im obitelj dale sve: ljubav, dom, pažnju. Obitelji su se trudile osigurati potomcima lijepu budućnost, i kao zahvalu, njihova djeca su sve to izignorirala. Muka, trud, odgoj; sve je otišlo u ništavilo zajedno s bilo kakvom nadom o boljem životu.

Ali, ljubav ne pita, jelda?

Čitajući knjigu, gledajući film, slušajući nekoga tko je odvojio vrijeme da pročita ili je bio primoran, shvatite da su njih dvoje umrli zbog zabune. Romeo je mislio da je Julija mrtva, pa se ubio. Isti postupak uradila je Julija, mada se ona zaista uvjerila da joj dragi ne diše. Žena s iskustvom, što drugo reći.

Izdvojeni članak
Tin Ujević

Nekoliko riječi o pjesniku, boemu, geniju – Tinu Ujeviću

Upoznali se na balu, umrli na groblju. Barem su odabrali dobro mjesto za umrijeti i olakšali si obiteljima problem pokopa njihovih tijela. Roditelji su izgubili djecu, svijet ljubavnike, mladost razum, a čitatelji svaku nadu.

Sretan se kraj može detektirati u konačnom pomirenju njihovih roditelja, ali istina je da se tim pomirenjem ništa neće vratiti na staro. Ljubav neće ponovno procvasti, strast neće ponovno gorjeti istom jačinom i sunce neće još jednom izaći.

Koliko god se puta obitelji pomirile, to neće promijeniti beživotno stanje njihove djece, i koliko god se puta Romeo i Julija iznova zaljubili, to nikada neće poništiti izdaju koju su počinili.

Riječi uzaludne nade

Možda su Romeo i Julija mogli drugačije završiti. Živi, u braku, okruženi djecom, u stabilnim i postojećim odnosima sa svojim obiteljima. Možda da su pričekali koju minutu prije samoubojstva, možda bi se prethodni scenarij i dogodio.

Izdvojeni članak
Moulin Rouge

Zorane, srećo, gdje si ti zalutao? (iz romana Planine)

Možda bi njihove obitelji shvatile njihovu ljubav. Sigurno ne bi podržale, ali mogle bi, s minimalnim trudom, shvatiti. Možda im ne bi predstavljale prepreku na putu vječnoj sreći, ali ponajviše svadbi. Znamo mi svi dobro što Julija zapravo želi, toj djevojci jedino mladoženja nedostaje.

Ako ste romantik, možete se voditi teorijom da su ipak završili zajedno, negdje visoko u nebeskom prostranstvu. Ili možda još lakše, možete si prestati lagati.

 

Za više iz rubrike lektire pogledajte ovdje. Cjelovit popis lektirnih djela za maturu 2019./2020. pronađite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap