Pretraga

10.000 maturanata nije znalo riješiti zadatak iz matematike s kalkulatorom

A- A+

Nakon poraznih rezultata istraživanja o političkoj pismenosti naših maturanata, paniku oko neznanja da je predsjednik Vlade isto što i premijer odlučio je smiriti voditelj Cjelovite kurikularne reforme, Boris Jokić. Pokušao je objasniti zašto 10.000 maturanata na maturi od prije pet godina nije znalo riješiti jednostavan zadatak uz pomoć kalkulatora.

U prošlotjednoj emisiji HRT-a Labirint, Jokić se osvrnuo na, također porazne, rezultate nekadašnjih ispita državne mature.

– Učenici nakon 1.510 sati matematike u 12 godina školovanja na ispitu državne mature, koja je za njih od vrlo visoke važnosti, njih čak 10 000 gimnazijalaca ne zna riješiti zadatak korijen od 28 podijeljeno s 3, uz upotrebu kalkulatora, rekao je Jokić.

Izdvojeni članak

U 3. razredu znamo ustroj Francuske od prije 200 godina, ali ne tko nam je premijer

Time nije pokušao opravdati neinformiranost, već obrazložiti kako je uopće moguće naći se u takvoj kaši. A ako živiš u Hrvatskoj, neinformiranost mladih je ‘pod muss’, baš kao kava petkom poslije nastave. Radi se o tome da je istraživanje prije pet godina rezultiralo sličnim odgovorima i da očito po tom pitanju nismo ništa napravili.

Ono što treba iznenaditi jest brojka od 52% maturanata koja se ne zna služiti kalkulatorom prilikom izračuna jednostavnog matematičkog zadatka. Činjenica da 2011. godine 68% maturanata nije znalo više od dva razloga kako se boriti protiv spolno prenosivih bolesti, niti nabrojati 10 Božjih zapovijedi. Molitva očito ne pali kao kontracepcija. Već ovo su dovoljni znakovi da nam očajnički treba drugi kurikulum. Jer kako se fokusirati na svaki aspekt šesnaest predmeta?

A propos, u našoj redakciji je samo jedna osoba znala svih deset Zapovijedi – ‘ne sagriješi bludno’ je kod ostalih potisnuto u pamćenju.

Copy link
Powered by Social Snap