Pretraga

Preko 3.500 osoba odgovorilo na pitanje ‘jeste li za ukidanje državne mature’: Evo što kaže većina

A- A+

Saborski zastupnik Ivan Pernar kaže da će ukinuti državnu maturu jer je ona teror koji učenicima nabija stres. Alternativu za te ispite koji su uvedeni 2010. nije dao. Bila ova objava puko prikupljanju glasova maturanata koji ove godine prvi puta izlaze na izbore ili Pernara uistinu brine stanje obrazovnog sustava, status je privukao golemu pažnju. Toliku, da je na naše anketno pitanje ‘jeste li za ukidanje mature’ odgovorilo preko 3.500 osoba.

Foto: srednja.hr

– Ukinut ćemo državnu maturu i oslobodit učenike tog terora koji ih ne čini pametnijima nego im samo nabija nepotreban stres, prije dva tjedna napisao je saborski zastupnik Ivan Pernar na Facebooku.

Zašto je matura stresna i kako bi se trebalo doći do potvrde o završetku srednjeg školovanja, te na koji će se način, u slučaju ukidanja mature, učenici trebali upisivati na fakultete, Pernar nije pojasnio.

Rijetki su ga tako prozvali da svojim statusom populizmom zavodi osamnaestogodišnje birače; drugi su se s Pernarom složili i ustvrdili da se u školama uči previše toga beskorisnog, a treći smatraju da je matura stres samo lijenčinama te da je njenim uvođenjem proces upisa na fakultete postao transparentniji.

Na portalu srednja.hr proveli smo anketu, a u njoj je do trenutka pisanja ovog teksta svoj glas dalo 3.578 naših čitatelja. Pitanje je glasilo: ‘Jeste li za ukidanje državne mature?’. Najviše čitatelja na naše je pitanje odgovorilo s ‘da’ – tu opciju odabralo je 67,12% osoba (2.421 sudionik ankete). Maturu, pak, ne bi ukinulo 23,84% ispitanika, odnosno njih 830 od ukupnog broja sudionika u anketi. Opciju ‘ne znam’ odabralo je 8,32% posto čitatelja (297 sudionika).

Napomenimo ovom prilikom kako sve najnovije informacije o državnoj maturi možete pratiti na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap