Pretraga

[Analiza] Zabilježili smo milijun odgovora na pitanja mature i saznali što je maturantima bilo najteže

A- A+

Platforma kvizovi.srednja.hr je kod ovogodišnjih maturanata bila posebno zanimljiva jer su na njoj mogli provjeriti znanje za ispit državne mature. Na pitanja iz teme Državna matura je odgovoreno preko 900.000 puta, a na njih je odgovaralo ukupno preko 4000 korisnika u dobi od 9 do 85 godina. Na pitanja su odgovarali korisnici iz cijele Hrvatske, a najpopularnija pitanja su bila iz podtema Hrvatski i Engleski jezik te Psihologija. Najteža pitanja su bila iz podtema Etika, Informatika, Vjeronauk, Politika i gospodarstvo te Fizika.

Piše: Filip Gospodnetić, Datafit

kvizovi.srednja.hr

Državna matura u Hrvatskoj uvedena je u šk. god 2009./2010. Tijekom posljednjih desetak godina učenici su za taj ispit učili na različite načine, a od šk god. 2019./2020. mogu provjeriti vlastito znanje i preko platforme kvizovi.srednja.hr. Provjerili smo koliko dobro učenici odgovaraju na pitanja iz teme Državna matura koja se nalaze na ovoj platformi.

Platforma kvizovi.srednja.hr je u nekoliko mjeseci svog rada dostigla više od 30.000 jedinstvenih korisnika, a na pitanja je odgovoreno preko dva milijuna puta! U brojnim temama i podtemama u sklopu kojih korisnici mogu postavljati ili odgovarati na pitanja, u lipnju je posebno bila zanimljiva tema Državna matura, a na pitanja iz ove teme je odgovoreno preko 900.000 puta! Na ova pitanja je odgovaralo ukupno 4.822 različita korisnika, među kojima su bile osobe od 9 do čak 85 godina! Međutim, najviše korisnika, njih 3.881 imalo je između 17 i 21 godinu, a među njima su, osim maturanata, i oni koji će tek polagati maturu i oni koji su već pristupali ispitima državne mature.

Obuhvaćena je cijela Hrvatska

Korisnici platforme kvizovi.srednja.hr koji su odgovarali na pitanja iz teme Državna matura dolaze iz svih županija u Republici Hrvatskoj. Najviše ih je iz Grada Zagreba, njih 734, a najmanje iz Ličko-senjske županije, njih 30. U donjem grafu se može vidjeti koliko je korisnika iz pojedine županije odgovaralo na pitanja iz teme Državna matura.

Broj korisnika sustava kvizovi.srednja.hr po županijama

Proučeno je koliko su učenici iz različitih županija znali odgovore na pitanja. Ocjene su formirane na ljestvici školskih ocjena od 1 do 5, a u donjem grafu se može vidjeti da učenici iz svih županija imaju prosječnu ocjenu 3, s time da su razlike u njihovom znanju veoma male.

Prosječno znanje korisnika po županijama u sustavu kvizovi.srednja.hr

Podteme iz Državne mature

Najpopularnije podteme iz teme Državna matura su B razina Hrvatskog jezika za 2020.godinu, B razina Engleskog jezika za 2019. godinu, A razina Hrvatskog jezika za 2020. godinu te Psihologija. Ovo nije iznenađujuće jer je polaganje hrvatskog jezika obvezno za sve pristupnike državne mature, engleski kao strani jezik u srednjoj školi pohađa najviše učenika, a psihologija je tradicionalno popularna među srednjoškolcima.

Koje su podteme korisnicima platforme najteže? Svako pitanje u sustavu kvizovi.srednja.hr ima svoju težinu, pa se može izračunati prosječna težina pitanja za svaku podtemu. Težina pitanja se izražavala na ljestvici od 1 do 10 gdje veći broj znači veću težinu pitanja. U donjem grafu se može vidjeti prosječna težina pitanja za podteme uključene u temu Državna matura.

Prosječna težina podteme u sustavu kvizovi.srednja.hr

Podteme s najtežim pitanjima u sklopu teme Državna matura su Etika, Informatika, Vjeronauk, Politika i gospodarstvo te Fizika, a najlakše su B razina Engleskog jezika za 2019. godinu, B razina Hrvatskog jezika za 2020. godinu, Psihologija i Filozofija, A razina Hrvatskog jezika za 2020. godinu.

Koja su pitanja najteža?

Iznenađujuće je da je korisnicima platforme najteža tema bila Etika pa smo provjerili koje pitanje je zadavalo najviše poteškoća. Ono je glasilo “Koja je vrlina razuma, prema Aristotelovoj etici, ključna za postignuće ćudorednih vrlina?” U podtemi Informatike, najteže pitanje je bilo “Pretpostavimo da se cijeli brojevi u memoriji računala zapisuju u 8-bitovnim registrima metodom dvojnog komplementa. U dvama registrima zapisane su dekadske vrijednosti 93(10) i 49(10). U treći registar treba spremiti zbroj sadržaja ovih registara. Koji je sadržaj trećeg registra?”

Najteže pitanje iz Vjeronauka je glasilo “Nekršćanskog pisca Celza povežite s nazivom njegova spisa koji svjedoči o Isusu Kristu kao povijesnoj osobi”. Iz Politike i gospodarstva najteže pitanje je bilo “Što prema Ustavu RH treba pružiti Republika Hrvatska strancu koji bježi od političkog progona?”, a najteže pitanje iz Fizike je bilo “Tijelo leži na vodoravnoj podlozi. Za tijelo zavežemo nit kojom ga vučemo po podlozi. U jednome trenutku nit se prekine. Što je od navedenog točno?”

On-line i off-line matura

Postojeći način provjere znanja na državnoj maturi zahtjeva ogromne resurse za tiskanje ispitnih materijala i ocjenjivanje ispita, a učenici prolaze stresno razdoblje čekajući rezultate ispita. S druge strane, on-line procjena znanja ne zahtjeva tiskanje ispitnih materijala, a rezultati provjere znanja se mogu dobiti u realnom vremenu pa učenici mogu odmah znati kako su napisali ispit.

Neophodan uvjet za takvu uspješnu procjenu znanja je dobra IT infrastruktura, koja trenutno nedostaje u hrvatskom obrazovnom sustavu. Platforma predstavlja pionirski pokušaj da se znanje u hrvatskom obrazovanju mjeri na nekonvencionalan način, što možda jednog dana postane novi standard.

Isprobajte platformu kvizovi.srednja.hr

[Analiza] Zabilježili smo milijun odgovora na pitanja mature i saznali što je maturantima bilo najteže
Share via
Copy link
Powered by Social Snap