Pretraga

Anketa: Matematika nije bauk – Gotovo 50 % ispitanika očekuje 4 ili 5

A- A+

Iako se tako predstavlja, izgleda da matematika ovogodišnjim maturantima nije baš takav bauk kako se čini na prvo. Naime, u našoj anketi gdje smo čitatelje upitali kakav uspjeh očekuju iz spomenutog predmeta na maturi, njih 49,6% odgovorilo je ‘vrlo dobar’ ili ‘odličan’.

srednja.hr

Izdvojeni članak

Anketa: Maturanti optimistično iščekuju rezultate engleskog na maturi

Gotovo polovica ispitanika očekuje ‘vrlo dobar’ ili ‘odličan’ uspjeh

36 022 učenika ove su godine pristupila ispitu državne mature iz matematike, od čega njim 23 724 na osnovnoj i 12 298 na višoj razini.

Iako ispit iz spomenutog predmeta svake godine podiže najviše prašine te izaziva najviše stresa među maturantima, ako je vjerovati onima koji su odgovorili na naše anketno pitanje ‘Koju ocjenu očekujete iz matematike?’, ona i nije takav bauk kako se čini ‘na prvi pogled’.

S ovim je predmetom slična situacija kao i s engleskim, gdje najviše maturanata iz naše ankete očekuje odličan uspjeh, te esejom iz hrvatskog, gdje je najočekivanija ocjena četvorka.

Naime, od 637 čitatelja koji su nam odgovorili na anketu, njih 21,66% očekuje ocjenu ‘odličan’, ‘vrlo dobar’ je odgovorilo 27,94 %, a 23,86 % ‘dobar’. Da matematika nije, kako se ono kaže, ‘atomska fizika’ pokazuje i činjenica da samo 8,32 % ispitanika očekuje nedovoljan uspjeh.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete pokazuju: Najviše se maturanata nada četvorci na eseju iz hrvatskog

Na višoj razini maturante mučio zadatak ‘s trapezom’

– Po meni su u odnosu na prošlu godinu, zadaci na zaokruživanje bili teži, a ostali nešto lakši. Najsloženiji je bio onaj s trapezom. Možda smo ga trebali i očekivati, jer se sličan pojavljivao prošlih godina. S druge strane zadaci vezani za geometrijske i aritmetičke nizove bili su jako banalni, rekla nam je Dora iz VII. zagrebačke gimnazije nakon ispita A razine iz matematike.

Što se osnovne razine tiče, ona je, ako je vjerovati našim sugovornicima, bila skoro pa banalna.

– Znam da sam pogriješio u nekim stvarima, ali generalno nije bilo teško. Za neke stvari sam se iznenadio njihovom lakoćom, kao što je računanje majčinih godina, ali, pređeni put traktora me pomalo zbunio, rekao je Emanuel iz srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk nakon ispita B razine.

Anketa: Matematika nije bauk – Gotovo 50 % ispitanika očekuje 4 ili 5
Share via
Copy link
Powered by Social Snap