Pretraga

Apsolutna zvijezda ovogodišnje mature: U najstresnije doba, Božine šale bile su prava terapija

A- A+

Portal srednja.hr prije ovogodišnje državne mature pokrenuo je grupu koja će na Facebooku okupiti maturante. Prvenstveni cilj bio nam je informiranje, a neposredno i povezivanje maturanata. I dok se matura približila samom kraju, moramo priznati da smo uspijeli ostvariti oba, a posebice nam je drago da su neki od njih sklopili i uspješna prijateljstva. Najviše novih prijatelja zasigurno je stekao Božo Kvesić – apsolutna zvijezda grupe, koja je u najstresnije doba mnoge uveselila svojim smiješnim objavama.

Božo Kvesić; privatna fotografija

Svima je jasno da (ne)uspjeh na ispitima državne mature na neki način određuje daljnji životni put osobe – hoće li upasti na željeni fakultet i kvalificirati se za ono čime se želi baviti u životu. Ne čudi, stoga, da je to jedan od prvih većih stresova s kojima se mlada osoba susreće u životu. I nitko, osim drugog maturanta, ne može razumjeti kroz što njegovi kolege prolaze.

Povezivanje maturanata uz informiranje bio je jedan od glavnih ciljeva zbog kojega smo pokrenuli Facebook grupu koja okuplja ovogodišnje maturante. I uspjelo nam je, povezali su se, a među njima se istaknuo jedan maturant čije ime zna svaki od 9 tisuća članova grupe – Božo Kvesić. Svakoga od njih, Božo je barem jednom uspio nasmijati svojom šaljivom objavom, a mi smo vam ga odlučili predstaviti.

Izdvojeni članak

Najuspješnijem hrvatskom maturantu u 2017. na račun će sjesti 5.000 dolara

Božine šale bile su metoda smirivanja buke u razredu

Krenimo otpočetka. Božo je maturant prirodoslovno-matematičke gimnazije u Požegi i dolazi iz jednog gradića koji se naziva Pleternica. I on je onaj ‘zafrkant’ kojega ima svaki razred i koji od svega, naglašava Božo, pokušava napraviti šalu.

– Pokušava velikim slovima, jer u 150 posto slučajeva te šale nisu uspijevale. Osim meni, koji sam umirao od smijeha, dok su ostali šutjeli moleći se da nemam još jednu šalu u rukavu – što sam uvijek imao. Ali, to vam je isto bilo dobro, jer kad je buka u razredu i profesor nas ne može umiriti, tu onda nastupam ja sa svojim vicem koji uništi atmosferu i svede ju na zvuk muhe koja pokušava izaći iz razreda, kaže Božo u svom stilu.

Tu je metodu koristila i jedna od njegovih najdražih profesorica Nataša Puljašić. Bilo joj je zapanjujuće, prepričava Božo, kako tako jednostavno uspije umiriti razred.

– U slučaju da se netko slučajno nasmije poslije moje šale, slučajno ili namjerno, ja nastavljam pričati do kraja sata, što je izazivalo čudne poglede prema onome tko se nasmijao, rekao nam je Božo.

Ljudi mu uglavnom govore da njegov humor nema smisla i da su mu for glupe, a Božo veli, ako malo bolje pogledate, sve je to igra riječi.

– Šale zbijam tako da kažem što mi prvo padne na pamet, što u većini slučajeva nije dobro. Ali, ako se nađe jedna od tisuću osoba koja se nasmije, meni dovoljno. Ta osoba je uvijek Ivana Grgić, koja podržava moje glupe fore tako da na nju mogu uvijek računati. Ne doslovno, za doslovno mi služi kalkulator, ali računati kao na osobu. Čak i onda kada se nitko ne smije mojim vicevima, što je vrlo često, priznaje.

screenshot; facebook

Kad mu kažu da je naporan, shvaća to kao kompliment

Svojedobno je u toj Facebook grupi koja okuplja maturante netko pokrenuo peticiju u kojoj se glasalo treba li se Božu izbaciti iz grupe, ali nije mu to smetalo.

– Da,da, bila je peticija. Ja sam sam glasao da budem izbačen. No eto, takva su vremena gdje svatko ima slobodu govora pa su me ne kraju ostavili u grupi, što je većina kasnije požalila zbog mojih objava, smatra Božo.
Svjestan je da nemaju svi isti smisao za humor. Zapravo, kaže, laska mu kada mu netko kaže da je naporan jer to znači da je toj osobi okupirao misli i posvetila mu je dovoljno pažnje da komentira kako je naporan.
– To je kompliment samo po različitoj bazi, objašnjava.

screenshot; facebook

Savjet za poboljšanje rezultata na maturi

A sada o ozbiljnijim stvarima i Božinim pravim afinitetima. Volio bi studirati Informacijske i poslovne sustave na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Na maturi je i pisao Informatiku, a kaže, nije mu bila preteška, isključivo zbog dobrog mentora, profesora Hrvoja Humskog i profesorica Sanje Grabusin i Magdalene Srdarević koje su njega i njegove kolege, kaže Božo, pripremile za puno teže izazove. Zbog toga im je matura zapravo bila opuštanje pred faks. Kaže, volio bi pohvaliti i ispitnu koordinatoricu Izabelu Ivanović, koja je u Gimnaziji Požega, prema Božinu sudu, odradila genijalan posao.

Ipak, Božo ima i poneki savjet za poboljšanje državne mature u cijelosti.

– Mislim da bi trebali uvesti tjelovježbu prije svake mature, što bi pomoglo kod opuštanja maturanata. Govorim iz iskustva, jer smo prije jedne mature imali tjelovježbu koju sam ja predvodio i jako nam je pomogla u razmišljanju i smanjenju stresa tijekom ispita, veli Božo, koji je i inače sportski tip, a u slobodno vrijeme bavi se trčanjem i košarkom.

Svi koje su Božine šale i smisao za humor očarali, mogu odahnuti jer one nisu ograničene samo na jednu Facebook grupu. Nedavno je s prijateljima pokrenuo YouTube kanal, gdje za sada ima dva filma.

– Jedan je Gim tim 2 koji je parodija na našu policiju i u sebi krije matematičku zagonetku, pošto nam je cilj bio prikazati matematiku na kriminalno dobar i zanimljiv način, a drugi je Pirati s Orljave koji je parodija na kolege s Kariba, otkrio nam je Božo za kraj.

Boži smo zaželjeli svu sreću na studiju, a nekom sličnom njemu nadamo se i grupi maturanata generacije 2017./2018., kojoj se možete pridružiti ovdje.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=YXKkYMDEB00&w=640&h=360]