Pretraga

AZVO objavio nove podatke: Ovo su, trenutno, najpoželjniji studiji za upis u 2023. godini

A- A+

Logopedija, Sestrinstvo, Psihologija. Tim redom tri su to trenutno najpoželjnija studija među ovogodišnjim maturantima i kandidatima koji upisuju faks. Podaci su to koje je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje preko čijeg se središnjeg ureda odvijaju upisi na sve studije. Lista najpoželjnijih posložena je po omjeru broja maturanata koji su pojedini studija odabrali kao svoj prvi izbor i ukupne upisne kvote na tom studiju.

dvorana, fakultet, predavanje

Foto: Unsplash

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, preko čijeg se središnjeg ureda vode svi upisi na visoka učilišta i studije diljem države, objavio je i ovaj mjesec listu najpoželjnijih fakseva za upis za 2023. godinu. AZVO inače svakog mjeseca objavljuje ažuriranu listu najpoželjnijih fakulteta.

Logopedija, Sestrinstvo i Psihologija

Podaci koje su izdali vrijede na dan 15. svibnja i uopće ne iznenađuju. Najpoželjniji studij u državi je, sada već tradicionalno, Logopedija koju izvodi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu. Na ukupno 50 upisnih mjesta, kao svoj prvi izbor taj je studij odabralo 348 kandidata što čini nevjerojatan omjer prvih izbora i kvota od 6,96.

Drugi najpoželjniji studij je izvanredni, stručni studij Sestrinstvo koji izvodi Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, gdje se na 20 upisnih mjesta kao svoj prvi izbor prijavilo 118 kandidata. To čini omjer prvih izbora i kvota od 5,9. Na trećem mjestu po poželjnosti je Psihologija koju izvodi Filozofski fakultet u Zagrebu. Tamo je na upisnu kvotu od 81 za svoj prvi izbor taj studij odabralo 404 kandidata pa to čini omjer prvih izbora i kvota od 4,99.


POVEĆALI KVOTU, ALI SU I DALJE U VRHU

Psihologija na FFZG-u sad upisuje 81 studenta u prvu godinu studija, što je pet studenata više nego ranijih godina. Povećana kvota ne čudi obzirom na to da se radi o jednom od tradicionalno popularnih studija među maturantima te ga upisuju maturanti koji ostvaruju sjajne rezultate na maturi.


Ovo je trenutno deset najpoželjnijih studija

AZVO je, vodeći se kriterijem omjera prvih izbora i kvota, izbacivši studije koji upisuju manje od deset studenata godišnje, poredao prvih deset najpoželjnijih studija u državi.

  1. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Logopedija
  2. Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, Sestrinstvo (izvanredni, stručni)
  3. Filozofski fakultet u Zagrebu, Psihologija (jednopredmetni)
  4. Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Animirani film i novi mediji
  5. Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu, Psihologija (jednopredmetni)
  6. Visoka policijska škola, Kriminalistika (stručni)
  7. Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, Sestrinstvo
  8. Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Grafički dizajn i vizualne komunikacije
  9. Sveučilišni odjel zdravstvenih studija u Splitu, Fizioterapija
  10. Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Dizajn

Cijeli popis studija s upisnim kvotama, prijavama, prvim izborima i omjerima pogledajte u tablici ispod. Valja napomenuti kako ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam još prijašnjih godina pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju na način da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam se dokument ispod ne prikazuje, potrebno je ponovno učitati stranicu


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap