Pretraga

B razina podijelila maturante: jedni pod šokom, drugima lagano, a treći igrali brojalicu

A- A+

Danas je u sklopu državne pisan drugi dio ispitne provjere iz Hrvatskoga jezika, obaveznog predmeta na državnoj maturi. Nakon jučerašnjeg eseja, više od 10 tisuća prijavljenih kandidata danas u 9 sati pisalo je B razinu. Današnji ispit ukupno donosi 50 posto ocjene, a njime se provjeravalo znanje iz književnosti i jezika. Ispit na osnovnoj razini podijelio je maturante s kojima smo razgovarali. 

Foto: wikipedia

I dok jedni tvrde da se ispit nije znatno razlikovao od ispita prošlih godina, drugima je ispit bio izuzetno težak. Neki nisu bili raspoloženi za komentiranje zbog stanja šoka, a oni četvrti ovaj dan priznali su nam, žele zauvijek zaboraviti uz pokoju kapljicu viška.  . 

Izdvojeni članak

Maturantima na testu iz hrvatskog jezika A razine gramatika puno lakša nego književnost

Ispit teži od eseja

U 80 minuta koliko je trajao drugi dio ispita iz Hrvatskoga jezika, kandidatima je bilo ponuđeno 80 pitanja, a jednako toliko iznosi i maksimalni broj bodova iz ovog dijela ispita. Maturantica Katja iz Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića rekla nam je kako je vremena za ispit bilo dovoljno, međutim cjelokupan ispit njoj je bio dosta zahtjevan. 

– Meni osobno je bilo teško i rekla bi da je bilo dosta trik pitanja. Pitanja su bila prema ispitnom katalogu, ali s obzirom na ispite prošlih godina, meni je se ovaj činio težim i kompliciranijim. Vremena je bilo dovoljno, pogotovo onima koju su sve znali, ali ja sam više od 20 pitanja 3-4 puta čitala i opet nisam znala rješenja pa sam išla na ‘eci peci pec’, rekla nam je Katja koja dodaje da je na kraju ispit ipak bio teži od jučerašnjeg ‘Hamleta’ na eseju. 

Tomislav iz Srednje škole Valpovo nam je otkrio da se radilo o dosta opširnom ispitu, a dodao je i da neka pitanja nije razumio što se u njima traži. 

– Ispit je bio dosta opširan obuhvaćao je veći dio gradiva koji smo radili. Bio je puno lakši nego što sam očekivao zato što je osim nekih teorijskih pitanja bilo i 40 pitanja vezana uz par tekstova koje smo dobili u ispitnom katalogu i većina tih pitanja su se mogla riješiti čistom logikom, znači laki bodovi. Spornih pitanja je bilo, ali svega par njih u kojima nisam razumio ni pitanje, a niti mi je bilo poznato nešto od ponuđenih odgovora pa sam tu igrao na sreću, kaže Tomislav.

Teorijom eliminacije poslužio se i Tomislav iz Tehničke škole Šibenik kojom je riješio dio ispita koji mu je stvarao nedoumice. 

– B razina bila je lagana. Zaokružiš ono što znaš, a ono šta ne znaš odgovoriš eliminacijom, rekao je Tomislav.

Ove godine manje stilskih sredstava, a očekuje se prolazna ocjena

Većini maturanata koji su odabrali osnovnu razinu za upis na željeni fakultet nije bitna ocjena iz Hrvatskoga jezika pa bi tako dovoljan ili dobar zadovoljilo njihove kriterije prolaznosti. Matija iz Srednje škole Oroslavje kaže da se nada prolaznoj ocjeni što bi bilo dovoljno obzirom na to da planira upisat strojarstvo. Njemu se ispit nije pretjerano činio težim od prošle godine, no istaknuo nam je što mu je bilo najteže.

– Rješavao sam prošlogodišnje testove mislim da su svi testovi podjednake težine te da ovogodišnji ispit nije ništa teži od prošlogodišnjih. Zeznuta su mi bila pitanja ona gdje je trebalo prepoznati djelo, roman i slično na temelju nekoliko stihova te mi je to stvaralo poteškoće. Poprilično vremena oduzmu polazni tekstovi, prvih sedam tekstova o kojima je prva grupa pitanja. Međutim vremena je dovoljno, tvrdi Matija, budući računalni tehničar za strojarstvo. 

I Vedran iz Pete gimnazije također je istaknuo tekstove kao teži dio ispita. 

– Nisam zadovoljan s ispitom. Esej je bio dosta lagan, ali ovo danas nisam imao blage veze jer sam mislio da će biti puno jednostavnije pa nisam učio. Najviše sam imao problema s priloženim tekstovima na osnovu kojih je trebalo odgovoriti na pitanja. Čini mi se da su nam ove godine došli malo teži tekstovi poput Smrt Smail age Čengića, Misao na vječnost, Majka Courage, a pošto sam te lektire manje prošao, onda su mi se osobno činile i malo teže, kazao nam je Vedran. 

Tomislav iz Šibenika istaknuo nam je i činjenicu da mu se rješavajući ispite prošlih godina čini kako je ovogodišnji ispit od kandidata više tražio vrste riječi nego stilskih sredstava što je bio slučaj ranije. 

Ispit osnovne razine Hrvatskoga jezika na državnoj maturi protekao je bez neregularnosti kao i drugi dio provjere znanja iz Hrvatskoga na višoj razini.  

B razina podijelila maturante: jedni pod šokom, drugima lagano, a treći igrali brojalicu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap