Pretraga

Biranje predmeta: Ovo su birali strukovnjaci i gimnazijalci na maturi

A- A+

Državna matura svakim se novim ispitom sve više zahuktava, a većina maturanata s nestrpljenjem čeka ispite obveznih predmeta koji počinju sljedeći tjedan. U međuvremenu smo došli do informacija o broju prijavljenih kandidata na određene ispite mature. Ispite piše nešto više od 12 tisuća gimnazijalaca i preko 17 tisuća učenika strukovnih škola.

Ovogodišnjem ljetnom roku državne mature pristupit će gotovo 30 tisuća maturanata. Došli smo do podataka o broju prijavljenih kandidata za svaki predmet na državnoj maturi. Matematika na nižoj razini ponovno je popularna isto koliko i hrvatski jezik na višoj razini. Najpopularniji izborni predmet i ove godine je politika i gospodarstvo, potom fizika pa biologija.

Maturanti u jednakom omjeru izlaze na ovogodišnje ispite engleskog jezika na višoj i nižoj razini. Najveći nesrazmjer među biranjima razina očekivano je iz matematike. Višu razinu ovog predmeta piše oko osam tisuća učenika, dok se za nižu prijavilo preko 20 tisuća kandidata.
Hrvatski jezik na višoj razini prijavilo je također preko 20 tisuća učenika, dok nešto više od devet tisuća ipak ide polagati ovaj predmet na nižoj razini. 

Podsjećamo, sutra maturante očekuju ispiti iz psihologije i logike, a od sljedećeg tjedna kreću obvezni ispiti, a sve će početi esejem iz hrvatskog jezika.
Rezultati svih ispita bit će objavljeni 9. srpnja nakon čega kreće trodnevni rok za žalbe. Objava konačnih rezultata mature bit će 16. srpnja.

 U nastavku vam donosimo tablicu u kojoj možete pogledati koliki je broj prijavljenih kandidata iz strukovnih škola i gimnazija.