Pretraga

Bliži se državna matura: Neplaćeni ispiti automatski se odjavljuju, evo dokad možete odjaviti ispit

A- A+

Maturanti provode posljednje tjedne u svojim školskim klupama, uči se za testove i ispravljanje ocjena, a državna matura puše im za vratom. Do početka ljetnog roka ostalo je tek tri tjedna – prvi ispit piše se 20. svibnja, i to iz psihologije.

Za hrvatske maturante uskoro slijede dosad najstresniji tjedni njihovih života. Nakon što isprave, zaključe i proslave ocjene te završetak srednjoškolskog obrazovanja u klupama, počinju ispiti državne mature. Uspjeh na upravo tim ispitima za mnoge će značiti upis na željeni fakultet i početak nečeg novog, dok će drugi istim biti eliminirani, barem do jeseni. Prvi ispit bit će iz psihologije i to 20. svibnja. Donosimo kako teku pripreme za državnu maturu u NCVVO-u te neke vrlo važne informacije poput roka odjave ispita i što će biti s onima koji nisu na vrijeme platili ispite.

Izdvojeni članak

Više od 1500 maturanata širom Hrvatske pristupilo Probnoj maturi!

Odjavljeno oko 7 tisuća, a promijenjeno oko 1400 ispita

Kako bismo saznali koliko je ispita odjavljeno, naknadno prijavljeno ili promijenjeno kontaktirali smo voditeljicu info centra NCVVO-a Mirjanu Smoljić, koja nam je uz ove podatke otkrila i koliko poziva dobivaju te savjetovala maturantima neke vrlo bitne stvari.

– Do sada je odjavljeno 7 256 ispita, Školska ispitna povjerenstva i Ispitno povjerenstvo Centra odobrilo je 529 naknadnih prijava ispita. Promjena ispita do jutros bilo je ukupno 1 404, rekla nam je Smoljić.

Oni koji nisu do 25. travnja platili ispite ne mogu im niti pristupiti

Vrlo važan podatak za maturante bila je činjenica da su do 25. travnja trebali uplatiti ispite, što im je bilo naznačeno i na stranici Postani student. Upravo je s tim povezano nekoliko stotina poziva koje su maturanti uputili NCVVO-u.

Izdvojeni članak

Korisni savjeti: Pripremite se za maturu u mjesec dana

– Info centar dnevno prima preko 300 poziva koji se najčešće odnose na upite pristupnika je li još uvijek moguća uplata ispita. Rok je bio do 25. travnja, rekla je voditeljica te dodala kako će onima koji ispit nisu platiti isti biti odjavljen.

Ništa do jesenskog roka

Takvim pojedincima ispiti ostaju vidljivi na njihovoj stranici u sustavu, no oni ne ostvaruju pravo pristupa i ne pojavljuju se u sustavu na popisu za raspored pisanja. Nažalost, oni će morati čekati jesenski rok kako bi pisali ispite državne mature.

Ne treba napominjati koliko problema to može uzrokovati, budući da mnogim fakultetima na tom roku jednostavno više nema mjesta. Upravo radi nepažnje mogli biste ostati bez upisa na preferirani fakultet.

Izdvojeni članak

Prepisivanje na državnoj maturi ove godine će se oštrije sankcionirati

Odjava ispita do 30. travnja

Ono što je također bitno znati jest da u slučaju da ste ispit platili, a znate da iz nekog razloga njemu nećete moći pristupiti, ne ostvarujete povrat novca.

Ispiti trebate, ako im ipak ne mislite pristupiti, odjaviti do 30. travnja, odnosno do srijede.

Zbog velikog broja upita koji Centar svakodnevno prima, uvjerivši se da maturanti većinom imaju ista pitanja i probleme, Smoljić je još jednom ponovila kako je vrlo važno pratiti sve svoje poveznice na stranici Postani studente, kao i dostupne linkove.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap